Business Internaţional

Bancherii francezi sunt la cutite cu presedintele Sarkozy din cauza bonusurilor

26.08.2009, 00:00 14

Presedintele Frantei Nicolas Sarkozy i-a convocat ieri pe executivii celor mai importante banci din tara la Palatul Elysee, subiectul intalnirii fiind pachetele salariale exorbitante pe care bancherii din Hexagon le primesc.

Dupa modelul Statelor Unite, dar si al celorlalte tari europene, Franta a luat in colimator pachetele salariale ale bancherilor, pe fondul temerilor ca apetitul ridicat al acestora pentru riscuri, stimulat de remuneratiile impresionante, a fost una dintre cauzele declansatoare ale crizei financiare, scrie The Wall Street Journal.

Bancherii francezi se tem insa ca un pachet de noi reglementari care sa le reduca remuneratiile si bonusurile i-ar putea aduce in dezavantaj fata de omologii lor straini.

Printre masurile cele mai drastice pe care autoritatile franceze le-ar putea impune institutiilor bancare se numara dezvaluirea modalitatii de calcul a bonusurilor salariale, insa intalnirea s-ar putea rezuma la simple avertismente verbale din partea guvernului, declara un oficial de la Paris.

Guvernele se straduiesc sa aduca situatia la un echilibru. Un pachet de reglementari bine puse la punct ar putea antrena industria financiara catre iesirea din criza, dar in acelasi timp o legislatie mult prea dura ar putea dauna afacerilor, externalizand problemele la nivel international.

"Masurile trebuie discutate la nivel european si international", a declarat Arnaud de Bresson, director al Paris EuroPlace, grup de lobby care promoveaza Parisul drept centru financiar mondial.

 

BNP Paribas, marul discordiei

In al doilea trimestru, bancile franceze care au primit in ultimul an 20 mld. euro din partea guvernului de la Paris s-au conformat recomandarilor facute de G20 (grupul celor mai industrializate tari) cu privire la politica de salarizare.

Totusi, in urma cu trei saptamani, BNP Paribas a anuntat ca a pus deoparte 1 mld. euro pentru primele pe 2009, dupa ce banca a beneficiat de fonduri guvernamentale in valoare de 5,1 mld. euro. Comparativ, banca americana Goldman Sachs a alocat 11,4 mld. dolari (8 mld. euro) doar pentru prima jumatate a anului, sau 49% din venituri.

O parte dintre partidele de opozitie din Franta au pledat pentru reducerea drastica sau chiar interzicerea bonusurilor bancare. Partidul Socialist a sugerat chiar majorarea impozitului pe venit, in prezent situat la 40%, insa Sarkozy a exclus aceasta varianta, argumentand ca masura ar putea afecta crearea de noi locuri de munca. 

 

Bonusuri conditionate de profitul bancilor

Luni, bancherii francezi s-au intalnit cu ministrul de finante Christine Lagarde, obiectivul reuniunii fiind examinarea reglementarilor din sectorul financiar adoptate in primavara.

Discutiile cu Lagarde au anticipat reuniunea de ieri cu presedintele francez, un oficial guvernamental afirmand ca printre subiectele abordate s-au numarat crearea unor comitete de acordare a bonusurilor, precum si fortarea bancilor sa divulge modul de calcul al primelor.

Ca parte a reglementarilor adoptate in primavara, bonusurile trebuie acordate in functie de profitul obtinut de banci si nu de venituri, asa cum se intampla in majoritatea cazurilor.

Mai mult, bancile trebuie sa inghete nivelul acestor prime pe o perioada de cativa ani si sa le coreleze cu performante continue, pentru a evita recompensarea unor succese ocazionale si nesustenabile.

 

Va ramane Franta fara bancheri?

Arnaud de Bresson, directorul grupului de lobby Paris EuroPlace, si-a exprimat ingrijorarea ca bancherii ar putea parasi Hexagonul daca pachetele salariale si bonusurile aferente vor fi reduse drastic.

Un numar aproximativ identic de angajati lucreaza in sectorul bancar din Paris si Londra, cu singura deosebire ca majoritatea francezilor activeaza in segmentul bancar de retail si de gestionare a activelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO