Business Internaţional

Bancherii, pe cale de disparitie din topul salariilor executivilor americani

Bancherii, pe cale de disparitie din topul salariilor executivilor americani

Lloyd Blankfein, seful Goldman Sachs (stanga), si Kenneth Lewis, CEO al Bank of America (al treilea de la stanga la dreapta), sunt doar doi dintre cei mai renumiti bancheri de pe Wall Street care si-au vazut compensatiile reduse de la cateva zeci de milioane de dolari la doar cateva sute de mii de dolari (FOTO: Reuters)

12.04.2009, 17:48 23
 
Sefii a numai trei institutii financiare americane - Citigroup, American Express si JP Morgan - se mai gasesc in primele 25 de locuri ale topului celor mai bine platiti directori executivi in 2008, se arata intr-un studiu al Wall Street Journal si Hay Group.
Seful Citigroup, Vikram Pandit este cel mai bine platit bancher american, fiind recompensat cu 38,2 mil. dolari (28,7 mil. euro) si ocupand pozitia a patra in clasamentul general. In cadrul sectorului bancar, el este urmat de James Dimon de la JP Morgan (20,9 mil. dolari) si John Stumpf de la Wells Fargo (8,8 mil. dolari). Toate cele trei banci au primit finantare de urgenta din partea guvernului federal american. Directorul executiv al Bank of America, Kenneth Lewis, a castigat 1,5 mil. dolari, iar John Mack de la Morgan Stanley a fost recompensat cu 800.000 de dolari.
Compensatiile primite in bani lichizi de catre executivii marilor banci si firme de brokeraj din Statele Unite au coborat cu 43%, pana la 976.000 de dolari (734.000 de euro). Compensatiile totale - incluzand actiuni si optiuni de cumparare de actiuni - au scazut cu 14,2% la 7,6 mil. dolari (5,7 mil. euro).
In 2007, printre cel mai bine platiti executivi americani se numarau Richard Fuld de la Lehman Brothers si Angelo Mozilo, seful creditorului ipotecar Countrywide, ambele companii disparand din peisajul mediului de afaceri american dupa izbucnirea crizei pietei de creditare.

Compensatiile primite de Mozilo depaseau
102 mil. $, in timp ce Richard Fuld incasa 71,9 mil. $, potrivit unui clasament al Forbes. In acelasi clasament, seful Goldman Sachs, Lloyd Blankfein ocupa pozitia a opta - cu un castig de 73,7 mil. $. In 2008, Blankfein a castigat doar 600.000 de dolari, ceea ce il pozitioneaza pe ultimele locuri ale clasamentului intocmit de Hay Group.

Bonusurile de milioane de dolari sunt doar o amintire
Scaderea veniturilor bancherilor survine pe fondul celei mai dificile crize economice postbelice, care a generat pierderi masive institutiilor financiare, si al austeritatii instituite pe Wall Street ca urmare a criticilor privind bonusurile uriase primite de angajatii firmelor de profil.
Salariile si bonusurile primite de directorii executivi ai 200 dintre cele mai mari companii americane au scazut in medie cu 8,5%, pana la 2,24 mil. $ (1,68 mil. euro), potrivit studiului care include firme cu cifra de afaceri peste 5 mld. dolari (3,7 mld. euro).
Incluzand valoarea actiunilor, a optiunilor de cumparare de titluri bursiere si a celorlalte stimulente materiale, compensatiile executivilor americani au coborat, in medie, cu 3,4% pana la 7,56 mil. $ (5,68 mil. euro). Declinul este primul inregistrat in ultimii sapte ani si cel de-al doilea din ultimele doua decenii.
Estimarile indica in acelasi timp ca veniturile incasate in 2009 de executivii marilor companii americane vor continua sa se restranga intr-un ritm mult mai accelerat. Multe companii au anuntat deja reduceri semnificative ale cheltuielilor, sugerand o scadere a compensatiilor directorilor executivi pentru al doilea an consecutiv.
„Pe parcursul unui an in care valoarea de piata a companiilor s-a prabusit, compensatiile directorilor executivi nu puteau urma o alta cale", a declarat Irv Becker, director in cadrul Hay Group. „Totusi, schimbarile pe care le-am observat pe parcursul anului trecut ar putea deveni palide in comparatie cu ceea ce va urma. Presiunea venita din partea actionarilor, a guvernului si a opiniei publie va continua sa modeleze criteriile pe baza carora sunt stabilite compensatiile executivilor", a adaugat el.
In timp ce salariile au inregistrat o crestere de 4,5%, bonusurile pentru performanta au scazut cu 10,9%, pe fondul unui declin mediu al profiturilor de 5,8%.
 
Seful Motorola a castigat peste 100 mil. dolari
Cel mai bine platit executiv american a fost Sanjay Jha, codirector executiv al Motorola care a primit in 2008 compensatii totale de peste 104 mil. dolari, aflandu-se la o distanta considerabila de locul doi ocupat de Ray Irani, directorul Occidental Petroleum, cu venituri de 49,9 mil. dolari. Motorola este singura companie prezenta de doua ori in top zece, celalalt codirector executiv al producatorului de telefoane mobile - Gregory Brown - ocupand pozitia a opta, avand venituri totale de 27,4%.
Dupa segmentul de activitate, cel mai bine platiti executivi americani au fost cei din industria farmaceutica, acestia obtinand in medie compensatii de 12,4 mil. $ (9,32 mil. euro) si fiind urmati de cei din segmentul tehnologic si cel al bunurilor de larg consum cu o medie de 8,82, respectiv 8,72 mil. $. Cel mai bine platit executiv din industria farma a fost CEO-ul Abbott Labs, Miles White, care a incasat anul trecut 18 mil. $.
Companiile din sectorul tehnologic si cel al telecomunicatiilor angajeaza sase dintre cel mai bine platiti 25 de executivi de pe piata americana, in timp ce industria farmaceutica are patru executivi in top.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO