Business Internaţional

Bancherii profita de revenirea actiunilor pentru a strange bani

Bancherii profita de revenirea actiunilor pentru a strange bani
03.06.2009, 17:41 14

La aproape trei luni dupa ce se stabilea un nou minim al pietelor bursiere, companiile din sectorul bancar par a fi mai in forma ca niciodata in ultimul an. Actiunile marilor banci americane, care atingeau pe 9 martie valori minime record, au crescut de atunci cu peste 200%. Cu toate acestea, bancile sunt acum doar o umbra a institutiilor care in 2007 se mandreau cu capitalizari de sute de miliarde de dolari.

 
Rezultatele testelor de stres au sporit increderea
In Statele Unite, evolutia pozitiva a bancilor a fost motivata de rezultatele testelor de stres comandate de guvernul de la Washington. Desi analiza situatiei celor mai mari 19 institutii financiare a relevat ca unele dintre acestea au nevoie de noi fonduri, asigurarile date de Timothy Geithner, presedintele Trezoreriei SUA, conform carora nici unele dintre acestea nu se afla in pericolul de a intra in insolventa par a fi avut efectul scontat. Testele au determinat ca Bank of America, Wells Fargo si Citigroup sunt unele dintre institutiile care au nevoie de capital. La polul opus se afla JPMorgan Chase si Goldman Sachs.
Geithner a dat asigurari insa ca majoritatea bancilor vor fi capabile sa atraga fonduri din surse private, iar in cazul in care acest lucru nu se va intampla, statul va interveni din nou.
Citigroup si Bank of America conduc si plutonul institutiilor bancare ale caror actiuni au cea mai buna evolutie, nu numai pe cel al bancilor cu cele mai mari nevoi de capital. In cazul Bank of America titlurile s-au apreciat fata de valoarea din 9 martie cu 259,87% si au fost urmate indeaproape de cele ale Citigroup, cu 259,8%. Actiunile Wells Fargo Bank si JP Morgan Chase nu au dezamagit la randul lor asteptarile, urcand cu peste 130%.
In Europa bancile au urmat trendul. Desi cresterile acestora nu s-au ridicat la amploarea celor din Statele Unite, au depasit de regula 50%. BNP Paribas, Societe Generale, Deutsche Bank, UniCredit si Barclays au urcat insa cu peste 100%.
 
Vor sa inapoieze rapid banii primiti de la stat
Desi testele de stres au evidentiat ca bancile americane au nevoie de alte 68 mld. dolari pentru consolidarea situatiei financiare, acestea nu par a se lasa intimidate, ba chiar mai mult, doresc sa returneze statului banii ce le-au fost furnizati pentru a le ajuta sa depaseasca greul recesiunii, dupa ce au reusit sa stranga deja 85 mld. dolari.
JPMorgan Chase, Morgan Stanley, American Express si banca regionala KeyCorp au anuntat la inceputul saptamanii ca au strans 8,7 mld. dolari (6,1 mld. euro) din vanzarea de actiuni numai la inceputul acestei saptamani. Aceasta noua initiativa a urcat valoarea totala a actiunilor vandute de cele 19 companii financiare ce au fost supuse testelor de stres la peste 65 mld. dolari (46 mld. euro), dupa ce rezultatele au fost anuntate in data de 7 mai.
Vanzarile de titluri de valoare si conversia actiunilor preferentiale in actiuni comune au generat alte aproximativ 20 mld. dolari, ce au dus valoarea totala la peste 85 mld. dolari, suma ce depaseste suma vehiculata de organismele de reglementare americane ca fiind necesara recapitalizarii lor pentru a iesi cu bine din recesiune.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO