Business Internaţional

Bancile americane conduc detasat in topul marilor institutii financiare

20.06.2000, 00:00 16



Citigroup continua sa domine lumea bancara internationala cu o capitalizare de piata de peste 211miliarde de dolari, potrivit celui mai recent clasament intocmit de Moody's Investors Service.

Expertii agentiei internationale de rating considera ca grupul financiar american reprezinta o "institutie unicat" in conditiile in care toate subsidiarele sale detin cote de piata substantiale in sectoarele de activitate specifice, aducand in acelasi timp profituri importante. Diversitatea serviciilor oferite clientilor si forta diviziilor Citigroup fac dificila incercarea concurentei de a detrona grupul american din pozitia de lider.

De altfel, bancile americane conduc detasat in clasamentul marilor banci internationale, semnificativ fiind faptul ca opt dintre bancile situate in prezent in topul primelor douazeci nu figurau in aceasta pozitie la nivelul anului 1990, cea mai spectaculoasa dinamica fiind cunoscuta de Bank of America, Chase Manhattan, Bank One si Wells Fargo si, nu in ultimul rand, American Express, care a urcat de pe locul al unsprezecelea in 1999, pe pozitia a cincea in mai 2000.

Dominatia americana este fisurata de grupul financiar britanic HSBC Holdings, care a reusit in acest an sa atinga cea de-a doua mare institutie financiara dupa capitalizarea de piata, estimata la circa 95 miliarde de dolari, in conditiile in care, la nivelul lui 1999 se situa pe pozitia a opta.

Performanta HSBC a fost sustinuta si prin preluarea la sfarsitul anului trecut a bancii franceze Credit Commercial de France pentru 11 miliarde de euro, mult ravnita de rivalul olandez ING Group, care a urcat de pe locul al zecelea in 1999, pe pozitia a opta la nivelul lunii mai 2000.

Nu mai putin spectaculoasa este contraperformanta bancii britanice Lloyds TSB, care a pierdut opt pozitii, coborand de pe locul trei pe unsprezece.

Un declin similar a inregistrat si grupul olandez ABN Amro, care a ajuns pe locul douazeci si cinci, dupa ce in 1999 atinsese o capitalizare care il situa pe pozitia a nouasprezecea in lume.

Oricum, a doua parte a clasamentului este dominata de banci europene si japoneze, intre care Deutsche Bank, a carei capitalizare o situeaza pe locul 12, BNP Paribas (16) si Sakura Bank (24).

In topul primelor cincizeci de mari banci figureaza si Societe Generale, care a urcat de pe locul 37 in 1999 pe 31, alaturi de banca germana Dresdner Bank, care a pierdut o pozitie, ajungand pe locul 39. Clasamentul este incheiat de banca turca Turkiye Is Bankasi si de cea canadiana Toronto Dominion Bank.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO