Business Internaţional

Băncile au taxat pe burse intenţia guvernului Ungariei de a le prelungi impozitarea specială

Autor: Cristina Rosca

11.11.2010, 23:25 20

Decizia Ungariei de a prelungi perioada de aplicare a taxelorspeciale pentru companiile din retail, energie, telecomunicaţii şibănci ar putea afecta procesul de stimulare a creşterii economicela peste 5% până în 2014. De asemenea, ţintele de venit ar putea sănu fie atinse, deoarece este o perioadă în care multe datorii ajungla scadenţă, potrivit analiştilor, scrie Bloomberg.

Acţiunile companiilor listate la bursa de la Budapesta s-audepreciat miercuri cu cel mai rapid ritm din ultimele şase luni,după ce Peter Szijjarto, purtătorul de cuvânt al primului-ministruViktor Orban, a spus că guvernul plănuieşte să creioneze noi regulipentru colectarea taxelor de la companii care activează "în anumiteindustrii", după ce taxele de "criză" ce vor fi aprobate în acestan vor fi eliminate în 2012. Indicele BUX a scăzut miercuri cu4,7%, iar ieri la jumătatea şedinţei de tranzacţionare se afla încreştere cu 0,5%. Acţiunile companiei Mol au pierdut miercuri, dupăanunţul guvernului, 6%, cele ale băncii OTP, cel mai mare creditormaghiar, 5,2%, iar cele la Magyar Telekom, 3,5%.

"Reacţia negativă a pieţei bursiere ne arată ce impact vor aveaaceste taxe asupra creşterii economice", a spus Bartosz Pawlowski,analist pe pieţe emergente în cadrul BNP Paribas din Londra."Mediul investiţional va fi puternic afectat, companiile vor aveamai puţini bani pentru investiţii, astfel creşterea economicăpotenţială va suferi un declin, acesta fiind însă ultimul lucru pecare guvernul şi-l doreşte."

Faptul că Ungaria se bazează pe venituri temporare mai mari dintaxe provoacă îngrijorare, în sensul că cel mai îndatorat membruest-european al UE se va da înapoi de la reduceri de cheltuieli,pentru că reuşeşte să reducă deficitul bugetar de altă manieră.

Investitorii au fost bulversaţi de numărul mare de schimbăricomandate de noul guvern condus de Orban, instalat în aprilie. Încădin timpul campaniei Orban a promis să pună punct celor cinci anide austeritate şi să se axeze pe măsuri de relansare economică.

"Nu se pot spune multe lucruri despre evenimentele de ieri dinUngaria, poate doar că a fost afectată credibilitatea statului,acesta fiind principalul motiv pentru care s-a putut observa pebursă o vânzare masivă de titluri", este de părere SimonQuijano-Evans, şeful diviziei de strategie pe pieţe emergente încadrul Credit Agricole Cheuvreux din Viena.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO