Business Internaţional

Băncile, călcâiul lui Ahile al zonei euro

Băncile, călcâiul lui Ahile al zonei euro

Dexia, Lehman Brothers al Europei?

Autor: Bogdan Cojocaru

06.10.2011, 00:06 234

Guvernele europene se văd nevoite să slaveze de la faliment banca franco-belgiană Dexia la mai puţin de trei luni după ce instituţia a primit certificatul de sănătate de la Uniunea Europeană, acesta fiind primul semn că inima zonei euro începe să fie măcinată de criza datoriilor suverane.

Problemele Dexiei nu puteau să intre sub lupa investitorilor într-un moment mai dificil pentru uniunea monetară, în condiţiile în care agenţia de evaluare fi­nan­ciară Moody's a retrogradat cu trei trepte ratingul Italiei, ceea ce măreşte neîncrederea investitorilor că ţările euro pot face faţă, fără să fie şifonate serios, crizei datoriilor.

Guvernatorul băncii centrale franceze şi Ministerul francez de Finanţe au anunţat că banca franco-belgiană va fi restructurată în următoarele zile, dar au asigurat că efectele acestei măsuri asupra finanţelor publice şi a sectorului bancar vor fi limitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO