Business Internaţional

Bancile centrale fac front comun in lupta cu criza financiara

14.12.2007, 16:49 21

Bancile centrale din intreaga lume au pus la punct un plan comun pentru combaterea crizei financiare internationale, determinand o zi de tranzactionare "salbatica", investitorii manifestandu-si increderea in noile masuri care ar putea creste semnificativ volumul de lichiditate de pe piata, scrie Financial Times.
Banca Centrala Europeana, Fed, Banca Angliei si Banca Nationala a Elvetiei au anuntat o serie de masuri menite sa conduca la o scadere a presiunilor de pe piata financiara.
Fed a demarat crearea unor noi facilitati, prin intermediul unor licitatii bancile avand acces la fonduri furnizate de banca centrala in schimbul unor garantii financiare extinse, incluzand si instrumente financiare bazate pe ipoteci.
Banca a anuntat ca va tine doua astfel de licitatii, de cate 10 mld. dolari (6,8 mld. euro) luna aceasta.
De asemenea, Banca Centrala Europeana a anuntat ca va coopera cu Fed, furnizand institutiilor financiare europene fonduri denominate in moneda americana, in valoare de 20 mld. dolari (13,6 mld. euro) pana la sfarsitul anului, temperand tensiunile si temerile privitoare la volumul urias de pierderi cauzate de expunerea la piata americana a creditelor subprime.
Banca Nationala a Elvetiei a anuntat crearea unei linii de schimb cu banca centrala americana, in urma acestei actiuni avand capacitatea de a furniza bancilor comerciale fonduri in valoare de 4 mld. dolari (2,7 mld. euro).
In acelasi timp, Banca Angliei a anuntat ca eventualele infuzii de lichiditate de pe piata britanica vor fi efectuate doar prin intermediul fondurilor denominate in lire sterline, mentionand insa ca va recurge, la fel ca si celelalte banci centrale, la extinderea garantiilor financiare pe care le accepta in schimbul banilor furnizati pietei.
Oficialii Bancii Angliei au declarat ca "aceasta actiune demonstreaza cooperarea existenta intre bancile centrale, care incearca sa impiedice o inasprire mai accentuata a conditiilor de creditare". Institutia britanica si-a revizuit atitudinea fata de piata de creditare, saptamana viitoare organizand o licitatie, prin intermediul careia va furniza bancilor comerciale din Regat fonduri in valoare de 10 mld. lire sterline (13,9 mld. euro).
Analistii au salutat decizia bancilor centrale de a coopera, in schimb traderii si-au anuntat nemultumirea fata de banca centrala americana, considerand ca anuntul ar fi trebuit sa vina imediat dupa sedinta de marti a strategilor Fed.
"Acesta este un efort global al mai multor banci centrale... Decizia nu a putut fi facuta publica imediat dupa sedinta de marti, din moment ce piata bursiera europeana isi inchisese sedinta de tranzactionare", a declarat un oficial al Fed. El a mai adaugat ca anuntul nu are nicio legatura cu reactiile negative la decizia de marti, cand Fed a redus rata dobanzii de referinta cu doar 0,25%.
Extinderea garantiilor financiare acceptate de catre Fed ar putea ajuta economia americana prin stoparea declinului ritmului de crestere al acesteia sau chiar prin impiedicarea unei eventuale recesiuni.
Insa principalul beneficiar al acestor masuri ar putea fi reprezentat de piata europeana, economiile din regiune putandu-si intensifica ritmul de crestere.
Analistii considera insa ca tensiunile de pe piata de creditare, care au izbucnit cu o forta devastatoare in august, vor mai continua o perioada. "Tensiunile nu vor disparea doar din Europa", spune Marco Annunziata, economistul-sef al Unicredit Global Research din Londra.
"Acestea va trebui sa dispara si din celelalte regiuni ale lumii", a adaugat acesta.
"Nu cred ca bancile centrale se asteapta ca prin aceasta masura sa normalizeze pietele financiare. Cred ca este o initiativa modesta. Acest pachet de masuri are rolul de a evita o escaladare a problemelor la trecerea dintre ani", este de parere Jose Alzola, economist al Citigroup in Londra.

Ce masuri au adoptat bancile centrale

Fed a demarat crearea unor noi facilitati, prin intermediul unor licitatii bancile avand acces la fonduri furnizate de banca centrala in schimbul unor garantii financiare extinse.
BCE a declarat ca va coopera cu Fed, furnizand institutiilor financiare europene fonduri denominate in moneda americana, in valoare de 20 mld. dolari (13,6 mld. euro), pana la sfarsitul anului.
Banca Nationala a Elvetiei a anuntat crearea unei linii de schimb cu banca centrala americana, in urma acestei actiuni avand capacitatea de a furniza bancilor comerciale 4 mld. dolari (2,7 mld. euro).
Banca Angliei isi va extinde, de asemenea, garantiile financiare acceptate in schimbul imprumuturilor, dar infuziile de lichiditate de pe piata britanica vor fi, in continuare, denominate in lire sterline.
Banca a anuntat ca va tine asemenea licitatii, de cate 10 mld. dolari (6,8 mld. euro) luna aceasta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO