Business Internaţional

Bancile centrale pompeaza sute de miliarde de euro pentru a calma pietele

13.08.2007, 19:20 21

In cea de-a doua zi de actiune concertata cu Banca Centrala Europeana, banca centrala a Statelor Unite (Fed) a lansat pe piata bancara locala 38 de miliarde de dolari si s-a angajat sa suplimenteze aceasta suma in cazul in care se va considera ca riscurile nu au disparut, scrie Bloomberg.
In ultimele doua zile, ratele de pe pietele monetare din intreaga lume s-au aflat in crestere pe fondul semnalelor cu privire la extinderea crizei sectorului american al creditelor ipotecare riscante. Operatiunile Fed au contribuit la o revenire a pietei americane de capital si au impins rata la creditele overnight (pe o zi) sub tinta Fed.
"Banca si-a indeplinit misiunea pe termen scurt, aceea de a asigura o stabilizare a pietei inainte de weekend", a declarat David Resler, economist-sef in cadrul Nomura Securities International Inc. "Ramane de vazut ce alte masuri trebuie luate in continuare", a adaugat el.
Suma totala de 38 de miliarde de dolari a fost pompata vinerea trecuta dupa cele 24 de miliarde de dolari injectate cu o zi in urma si a reprezentat cel mai insemnat volum de fonduri temporare inregistrat din 12 septembrie 2002.
Oficialii Fed au declarat de asemenea ca sunt disponibile in continuare "ca intotdeauna" imprumuturi directe prin facilitatea "discount window".
"Fed dispune de o capacitate aproape fara limita de a furniza lichiditate daca acesta considera ca este o masura corecta", a declarat Alice Rivlin, fost vice-presedinte in cadrul Fed.
In urma cu numai trei zile, strategii Fed mentinusera tinta privitoare la rata de imprumut intre banci la 5,25%. Presedintele Fed, Ben S. Bernanke, si colegii sai au admis faptul ca pietele sunt "volatile" si ca riscurile privitoare la cresterea economica s-au amplificat. Totusi, acestia au subliniat inca o data faptul ca banca este in continuare preocupata in primul rand de evolutia inflatiei.
"Banca a calmat cu siguranta pietele", a declarat Chuck Lieberman, fost economist in cadrul Fed, in prezent director de investitii in cadrul Advisors Capital Management LLC. "Nimic din ceea ce a facut pana acum Fed nu indica o viitoare reducere a ratei de referinta".
Banca Centrala Europeana a oferit imprumuturi in valoare de 61,05 miliarde de euro (83,6 miliarde de dolari), dupa ce injectase fonduri in valoare record de 94,8 miliarde de euro pe 9 august ce trebuia rambursate pe 10 august. Ratele la imprumuturile overnight in euro au crescut din nou pana la 4,27% vineri, comparativ cu rata de referinta a BCE de 4%.
BCE "furnizeaza pietelor volumul corect de lichiditati", a declarat presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet. Banca acorda "o mare atentie pietelor", a adaugat acesta.
Banca centrala a Japoniei a injectat o mie de miliarde de yeni (8,5 miliarde de dolari) vinerea trecuta, iar Banca Australiei a acordat imprumuturi in valoare de 4,2 miliarde de dolari, cea mai mare suma din ultimii peste trei ani. Si bancile centrale din Norvegia si Elvetia au injectat fonduri in sistemul financiar, iar tari printre care Danemarca, Indonezia si Coreea de Sud au anuntat ca sunt pregatite sa furnizeze cash.
Agitatia de pe pietele de credit s-a amplificat saptamana trecuta dupa ce bancile europene au recunoscut ca sunt vulnerabile in fata problemelor cu care se confrunta sectorul american al creditelor ipotecare cu risc. In Statele Unite, American Home Mortgage Investment Corp. a devenit al doilea mare creditor din acest sector care a solicitat protectie impotriva falimentului.
BNP Paribas, cea mai mare banca franceza, s-a vazut obligata sa suspende retragerile dintre trei din fondurile sale de investitii.


Bancile au tras in jos bursele mondiale

Bursele europene au scazut pentru a patra saptamana consecutiv, valoarea totala a pierderilor ridicandu-se la suma de 2.700 miliarde de dolari (1.900 miliarde de euro), scrie Bloomberg.
Indici bursieri nationali din toate cele 18 state
vest-europene au inchis saptamana pe rosu. Indicele britanic, FTSE 100, a pierdut 3%, indicele francez, CAC 40, a scazut cu 2,7 procente, in timp ce indicele bursier german, DAX, a pierdut si el 1,2 procente.
Actiunile celei mai mari banci germane, Deutsche Bank AG, au scazut cu 3,3 procente, atingand valoarea de 95,19 euro/actiune.
Cea mai mare banca franceza, dupa activele detinute, BNP Paribas, a inregistrat si ea o scadere de 1,9%.
Indicele bursier Dow Jones Stoxx 600 a scazut 2,5 %, ajungand la valoarea de 362,77 puncte, inregistrand cel mai mic nivel din ultimele 5 luni. Vlad Anastasiu


Piata de capital din SUA este din ce in ce mai volatila

Indicele american privind volatilitatea de pe piata de capital a atins un nivel record pentru ultimii patru ani la sfarsitul saptamanii trecute.
Banca de investitii Goldman Sachs apreciaza ca volatilitatea se va mentine ridicata in urmatoarele saptamani, oferind oportunitati atat pentru cumparatori, cat si pentru vanzatori.
Indexul de volatilitate al bursei de marfuri din Chicago a urcat cu 6,9% vineri, indicand ca brokerii se asteapta la volatilitati mari in urmatoarea luna.
Unul dintre motive este si performanta slaba a titlurilor companiilor de servicii financiare listate in SUA, care au pierdut 9,5% anul acesta, fata de cresterea de 2,5% a intregii piete de capital. Victor Rotariu


Interventia bancilor centrale a intarit dolarul si euro
In urma interventiilor BCE si Fed pe piata financiara, moneda unica europeana si cea americana s-au apreciat fata de yen.
Dolarul a incheiat saptamana la un nivel de 118,48 dolari/yeni, in crestere cu 0,3%.
Yenul a pierdut si fata de euro, moneda unica apreciindu-se cu 0,45% la sfarsitul sesiunii de tranzactionare de vineri, pana la pragul de 162,3 yeni pe unitate.
Duelul euro-dolar a fost castigat de europeni, moneda unica avand vineri un avans de 0,2% fata de dolar, la sfarsitul sedintei de tranzactionare fiind atins nivelul de 1,3697 dolari/euro.


Citigroup a pierdut 700 mil. $ din cauza crizei
Citigroup, cea mai mare banca de investitii la nivel mondial, a pierdut peste 700 mil. dolari
(509 mil. euro) din operatiunile de creditare in ultimele saptamani, conform unui raport citat de Market Watch.
Desi pierderile sunt infime in comparatie cu profitul net de 21,5 mld. dolari obtinut anul trecut, faptul ca cea mai puternica banca de investitii din lume da semne de slabiciune afecteaza increderea investitorilor.


Se inmultesc victimele: HomeBanc a dat faliment
Banca regionala americana de credite ipotecare HomeBanc si-a depus dosarul de intrare in faliment.
Anuntul a fost facut la doar cateva zile dupa ce banca americana a incercat sa faca rost de lichiditati prin vanzarea a cinci sucursale de retail catre Countrywide Financial.
Presa din SUA a anuntat ca acesta este numai un exemplu de banci specializate pe credite ipotecare, de talie mica sau mijlocie, care au dat faliment in ultimele luni.
Printre bancile de investitii creditoare ale HomeBanc se numara nume mari ca JPMorgan Chase, Bear Sterns sau Deutsche Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO