Business Internaţional

Băncile centrale sunt puse în faţa unei dileme: Să continue agresiv lupta împotriva inflaţiei riscând recesiunea sau să ia o pauză? „Următorul pas al reducerii inflaţiei va fi mai dificil”

Băncile centrale sunt puse în faţa unei dileme: Să...

Autor: Valeriu Dănilă

23.06.2023, 15:38 175

Băncile centrale vor intra într-o nouă fază a luptei lor împotriva inflaţiei, economiştii avertizând că recesiunea este preţul plătit pentru stabilizarea preţurilor, titrează Financial Times.

Inflaţia principală a scăzut abrupt în majoritatea ţărilor încă din toamnă, dar inflaţia de bază, care exclude preţurile la catagoriile volatile precum energia şi mâncarea, rămân la maximele ultimelor decenii.

„Următorul pas al reducerii inflaţiei va fi mai dificil”, a declarat Carl Riccadonna, chief US economist la BNP Paribas. „Este nevoie de mai mult sacrificiu, iar înseamă probabil o recesiune la jumătatea anului”.

Torsten Slok, economist-şef la Apollo Global Management, a explicat că: „Singura modalitate de a reduce inflaţia până la 2% este de a zdrobi cererea şi a încetini economia într-un mod substanţial”.

Banca Angliei se confruntă cu o situaţie deosebită fiind nevoită să majoreze dobânda cu 0,5% joi, la o zi după după ce datele din luna mai au indicat că inflaţia de bază a crescut la 7,1%.

Celelalte bănci centrale au putut să acţioneze mai puţin agresiv la propriile întâlniri de politică monetară. Banca Centrală Europeană a majorat dobânzile cu 0,25%, în timp ce Rezerva Federală a SUA a decis să ia o pauză, semnalând însă că ar putea urma creşteri ulterioare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO