Business Internaţional

Bancile de investitii sunt in criza de personal

07.06.2007, 18:44 12

Bancile nu au operat angajari in mod agresiv in parte pentru ca nu au crezut ca valul de achizitii si fuziuni va dura atat de mult, acum acestea admitand in mod neoficial ca se confrunta cu grave crize de personal.
"Se poate observa usor oboseala de pe fetele bancherilor", a declarat directorul unei importante banci de pe Wall Street.
Bancherii spun ca problemele sunt serioase in New York si Londra si chiar grave in centrele mai mici din Europa Continentala si Asia. "Cand un bancher vine la mine si-mi spune ca munceste prea mult ii spun ca ar trebui sa vada cum e in Hong Kong", spune un oficial de pe Wall Street.
Directori din cadrul bancilor Goldman Sachs, Morgan Stanley, Citigroup, J.P. Morgan Chase, UBS, Credit Suisse si Lehman Brothers spun ca departamentele de operatiuni bancare de investitii sunt sub presiune.
Rob Sloan, consultant in cadrul companiei de recrutare Egon Zehnder, a declarat ca dupa anul 2000 bancile au concediat un numar semnificativ de asociati si vicepresedinti. Michael Wagner, director in cadrul companiei de consultanta Oliver Wyman din Londra, declara ca "exista tentatia de a exercita presiuni asupra angajatilor. Exista insa o limita. Exista pericolul ca oamenii sa comita greseli".
Directori de banci de pe Wall Street spun ca ezitarile de care dau dovada bancile in a opera noi angajari sunt generate in parte de amintirile neplacute legate de reducerile de personal de dupa anul 2000, dar si de faptul ca profitabilitatea operatiunilor bancare de investitii este in scadere. In timp ce volumul tranzactiilor a atins niveluri record in cazul unor importante banci de investitii, marjele profitului au scazut cu pana la jumatate din cauza presiunilor exercitate asupra unor comisioane si tendintei de a angaja mai multi consultanti pe o tranzactie.
Directorii de nivel superior sunt foarte scumpi in acest moment nu in ultimul rand datorita competitiei venite din partea firmelor de investitii private si a fondurilor de hedging. Unele banci au operat angajari pe segmentele inferioare.
Banca de investitii J.P. Morgan Chase va opera 462 de angajari pe perioada de vara a acestui an, in crestere cu 39%, intentionand in acelasi timp sa transforme 85% din aceste pozitii in pozitii full-time. Alte banci insa spun ca nu vor sa pregateasca prea multi "incepatori" care sa fie mai tarziu recrutati de fondurile de hedging.
In timp ce unii bancheri se declara multumiti de aceasta abordare prudenta privitoare la angajari, multi spun ca fac cu greu fata volumului de munca. "Pur si simplu nu am suficienti angajati cu experienta care sa se ocupe de tranzactii, iar problemele incep sa apara. Copiii de-abia ma mai recunosc", a declarat un bancher.
Jeff Kahn, un psihiatru din Manhattan, spune ca se inregistreaza o crestere a problemelor legate de stres pe Wall Street. "Un numar din ce in ce mai mare de persoane se plang de faptul ca sunt supuse unui stres sporit", declara Kahn.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO