Business Internaţional

Bancile din Europa Centrala si de Est au strans robinetul la imprumuturile in valuta

12.11.2008, 15:46 12

Imre Apostagi, un manager de proiect care lucreaza in prezent cu o companie specializata in echipamente medicale, sustine ca nu va mai putea duce la bun sfarsit proiectul de modernizare a unui spital, deoarece firma din Budapesta care l-a angajat nu poate obtine imprumutul in valuta de care are atata nevoie, scrie Bloomberg.
Compania trebuie sa recurga la imprumuturi in valuta pentru a nu plati dobanzile la forinti impuse de bancile din Ungaria, de doua ori mai ridicate decat cele pentru dolari, euro sau franci elvetieni. Insa majoritatea institutiilor financiare nu mai acorda credite in valuta in acest moment din cauza valului de investitori care au decis sa plece de pe pietele emergente din Europa de Est, pe fondul deprecierii monedelor nationale.
"Nu mai exista bani", a declarat Apostagi, care a cerut sa nu fie dezvaluit numele companiei de echipamente medicale pentru care lucreaza pentru a nu induce panica in randul bancherilor de la nivel international. "Nu vom intra in faliment, insa totul se va misca mult mai incet. Intreaga lume este cuprinsa de frica si toata lumea parca innebuneste".
Imprumuturile in monede straine au sustinut pana acum multe economii din Europa de Est, precum cea a Poloniei, Romaniei sau a Ucrainei, facand posibila cumpararea de locuinte si inceperea unor mici afaceri imediat dupa caderea regimurilor comuniste. Faptul ca oamenii nu mai pot apela la acest tip de imprumuturi transforma criza internationala a creditelor intr-una si mai puternica, amenintand sa opreasca expansiunea unora dintre economiile cu cel mai rapid ritm de crestere din Europa.
"Ceea ce a reprezentat un factor de putere in ultimii ani a devenit in prezent o problema din punct de vedere social", a afirmat Tom Fallon, specialist in pietele emergente la compania de servicii financiare La Franaise des Placements din Paris, care se ocupa cu administrarea a aproximativ
11 miliarde de dolari (8,66 mld. euro).
De la sfarsitul lunii august, forintul maghiar s-a depreciat cu 16% in raport cu francul elvetian, principala valuta in care aleg sa faca credite maghiarii care vor sa cumpere o locuinta, si cu mai mult de 8% raportat la euro. Imprumuturile in valuta reprezinta 62% din toate creditele pentru locuinte din Ungaria, nivelul fiind cu 33% mai ridicat comparativ cu anul trecut.
Zlotul polonez s-a depreciat cu peste 17%, fata de cursul de dolarul, si cu 6,8% in raport cu euro, in timp ce grivna ucraineana a scazut cu 22% fata de dolar si cu 11,5% raportat la moneda europeana. Deprecierea monedelor nationale a continuat in ciuda programului initiat de Fondul Monetar International pentru sprijinirea pietelor emergente si a deciziei Fed de a ajuta Brazilia, Mexicul, Coreea de Sud si Singapore cu aproximativ 120 de miliarde de dolari (94,5 mld. euro). Banca centrala a Statelor Unite a anuntat ca intentioneaza "sa tempereze cat mai mult problemele inregistrate in obtinerea de finantare in dolari americani".
Deprecierea monedelor nationale se reflecta in costurile lunare mai mari la ratele pentru locuinte si pentru diversele afaceri, iar faptul ca oamenii nu mai au acces la imprumuturile in valuta ii determina sa incerce sa isi reduca foarte mult cheltuielile.
Yuriy Voloshyn lucreaza la o companie de real estate din Kiev, Ucraina, si afirma ca este nevoit sa se abtina de la a-si cumpara un nou televizor din cauza creditului ipotecar in dolari cu care si-a achizitionat locuinta. Ratele sale lunare au crescut cu 18%, echivalentul a 1.000 de grivne (167 de dolari, 131,5 euro), de cand a luat imprumutul, cu sapte luni in urma. "Am suficienti bani doar ca sa mananc si sa imi platesc rata la banca", a afirmat Voloshyn, in varsta de 25 de ani, adaugand ca "nici nu pot visa la altceva".
Rafal Mrowka, un sofer dintr-un oras din vestul Poloniei, afirma ca a devenit dependent de verificarea cursului de schimb al valutei, pentru ca ratele lunare la creditul in franci elvetieni pe care l-a facut au crescut cu 25%. "Acum nici nu ma mai enervez, doar rad", spune proprietarul in varsta de 25 de ani, care este la prima achizitie a unei locuinte.
Inainte de aparitia crizei financiare, bancile din Romania practicau in general o dobanda de 7% la creditele in euro, comparativ cu o medie de 9,5% a dobanzilor pentru imprumuturile in lei. Datele de la sfarsitul lunii septembrie aratau ca romanii aveau imprumuturi in valuta in valoare de 36 de miliarde de dolari (28,3 mld. euro), de trei ori mai mult fata de nivelul raportat in urma cu doi ani. In Ungaria, dobanda creditelor in franci elvetieni era aproape la jumatate comparativ cu imprumuturile in forinti, fapt care a facut ca valoarea creditelor in valuta ale maghiarilor sa fie de cinci ori mai mare decat cea a imprumuturilor in forinti in perioada aprilie-mai.
In prezent, institutii financiare importante precum Bayerische Landesbank, cu sediul in MŸnchen, sau banca austriaca Raiffeisen Bank reduc numarul de imprumuturi in valuta acordate in Ungaria. In Polonia, unde 80% din credite sunt in franci elvetieni, Bank Millennium, Getin Bank si PKO Bank Polski au crescut foarte mult taxele si dobanzile pentru imprumuturi sau au ales sa reduca drastic numarul creditelor in valuta.
 
Acces interzis la creditele in valuta
 
  • Imprumuturile in monede straine au sustinut pana acum multe economii din Europa de Est, precum cea a Poloniei, Romaniei sau a Ucrainei, facand posibila cumpararea de locuinte si inceperea unor mici afaceri.
  • Deprecierea monedelor nationale se reflecta in ratele lunare mai mari la credite, iar faptul ca oamenii nu mai au acces la imprumuturile in valuta ii determina sa incerce sa isi reduca foarte mult cheltuielile.
  • In Ungaria, dobanda creditelor in franci elvetieni era aproape la jumatate comparativ cu imprumuturile in forinti, fapt care a facut ca valoarea creditelor in valuta ale maghiarilor sa fie de cinci ori mai mare decat cea a imprumuturilor in forinti in perioada aprilie-mai.
  • In Polonia, unde 80% din credite sunt in franci elvetieni, Bank Millennium, Getin Bank si PKO Bank Polski au crescut foarte mult taxele si dobanzile pentru imprumuturi sau au ales sa reduca drastic numarul creditelor in valuta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO