Business Internaţional

Bancile din Rusia accepta active exotice in schimbul creditelor ce nu mai pot fi rambursate

29.10.2009, 23:19 30

Bancile din Rusia par dispuse sa accepte orice garantii pentrua-si recupera banii imprumutati debitorilor care acum nu mai pot saisi ramburseze ratele restante. Creditorii sunt dispusi sa acceptede la ferme de porci la actiuni in cadrul retailerilor de lenjerieintima si chiar sa preia dezvoltatori imobiliari, scrieBloomberg.

Afacerea nu se dovedeste intotdeauna profitabila in conditiilein care valoarea bunurilor oferite ca garantii nu acopera intreagavaloare a imprumutului. Mai mult, aceste active incarca bilanturilecontabile ale bancilor fara ca acestea sa poata beneficia deacestea la adevaratul lor potential deoarece ele nu fac parte dinaria de competente a angajatilor din sistem.

Singura solutie ce se profileaza la orizont pentru creditoriirusi este regandirea conditiilor de acordare a creditelor.

Pana la izbucnirea crizei, bancile acordau credite pe bandarulanta, fara a mai analiza eligibilitatea clientilor. Efecteleacestei politici se resimt in prezent, cand clientii nu isi mai potachita ratele, iar numarul creditelor neperformante creste vazandcu ochii.

Porcii, o garantie controversata

Atunci cand banca National Reserve Bank detinuta de miliardarulrus Alexander Lebedev a dorit sa intre in posesia garantiei oferitede un debitor ce nu si-a mai putut rambursa imprumutul contractat,autoritatile au decis sa impuna carantina asupra garantiei: 40.450de porci.

"Primisem aprobarea de la tribunal sa preluam bunul oferit cagarantie, adica porcii", a spus Lebedev, in varsta de 49 de ani.Debitorul, o ferma din apropiere de localitatea Samara situata peraul Volga, "a incheiat un acord cu autoritatile locale sa impunastare de carantina" impotriva febrei porcine africane. Fostul agentKGB asteapta inca sa isi "ridice" porcii ce i s-au oferit inschimbul unui imprumut in valoare de 100 mil. ruble (2,3 mil.euro). Un kilogram de carne de porc viu costa in medie 78,4 ruble(1,8 euro), potrivit asociatiei nationale a carnii.

Bancile din Rusia accepta garantii variate

Creditorii din Rusia incearca sa isi reduca pierderile siaccepta astfel o paleta larga de garantii, inclusiv participatii incadrul Wild Orchid, un retailer de lenjerie intima, sau in cadrulMosmart, un lant alimentar. Bancile au fost afectate de crestereanumarului de credite neperformante, cu privire la care agentia derating Moody's Investors Service estimeaza ca ar putea ajunge sareprezinte 20% din total pana la sfarsitul anului. Activele toxiceameninta sa mentina in continuare inghetat procesul de creditare siar putea pune in pericol iesirea din criza a economiei Rusiei, caretrimestru la trimestru a crescut in perioada iulie-septembrie cu0,6% comparativ cu cele trei luni anterioare, potrivit ministeruluide economie.

"Nu este o strategie viabila pentru o banca deoarece activitateade baza a bancilor nu este in aceste domenii", a spus EugeneTarzimanov, analist bancar in cadrul Moody's din Moscova. "Bancilear putea ramane cu aceste active pentru multi ani."

Bancile din Rusia sunt caracterizate printr-un "nivel foarteridicat de risc prin comparatie cu media mondiala", potrivit unuiraport al Standard&Poor's. Totalul creditelor neperformante arputea urca pana la 110 mld. dolari (73 mld. euro) pana la sfarsitulanului, si ar putea ajunge sa reprezinte 25% din totalulimprumuturilor acordate pana la sfarsitul lui 2010, comparativ cu11% la jumatatea acestui an, potrivit estimarilor Moody's.

"Nu stim cum sa construim sosele, cum sa mulgem vacile sau satopim metal", a spus Vladimir Tatarciuck, cel care conduce diviziade corporate finance la Alfa Bank. "Suntem profesionisti pesectorul de finante, asta facem. Nu intentionam sa dezvoltam alteafaceri. Daca avem oportunitatea sa vindem imediat activele pe carele-am preluat ca garantii, o vom face, chiar daca asta inseamna cavom avea ceva de pierdut la diferenta de pret".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO