Business Internaţional

Bancile din SUA ajutate de stat sunt luate la intrebari pentru ca au majorat dobanzile si comisioanele

Bancile din SUA ajutate de stat sunt luate la intrebari pentru ca au majorat dobanzile si comisioanele

Vikram Pandit, directorul executiv al gigantului Citigroup, nu si-a pastrat promisiunea facuta atunci cand a apelat la banii publici, aceea de a reduce dobanzile si de a acorda credite (FOTO: Reuters)

14.04.2009, 00:00 156
 

Agentia guvernamentala care supravegheaza programele de sustinere a bancilor americane investigheaza practicile de creditare ale institutiilor care au primit fonduri publice pe fondul unui val de plangeri privind majorarea dobanzilor si a comisioanelor percepute de acestea, scrie Wall Street Journal.

Din momentul in care a demarat programul guvernamental de achizitionare a activelor toxice din sistemul bancar, in octombrie anul trecut, bancile care si-au majorat capitalul cu bani primiti de la contribuabili au majorat ratele dobanzilor pentru cardurile de credit si au continuat sa acorde imprumuturi considerate de unii consumatori ca fiind pradalnice.
Saptamana trecuta, de exemplu, Bank of America a anuntat o serie de clienti ca li se va dubla, pana la 14%, dobanda la cardurile de credit. Creditorul care a primit 45 mld. dolari (34,2 mld. euro) din banii contribuabililor percepe de asemenea comisioane de pana la 10 dolari pentru o gama intreaga de tranzactii efectuate cu cardurile de credit.
 
5.000 de dolari cu 30% dobanda
Citigroup, cel mai mare beneficiar al programului de sustinere a bancilor din Statele Unite, se pregateste in acelasi timp sa atraga clientii pentru a contracta credite cu dobanzi majorate. „Poti primi 5.000 de dolari chiar astazi", suna un slogan publicitar al institutiei, care nu precizeaza insa ca un astfel de imprumut are de obicei o dobanda anuala de 30%. Rata dobanzii percepute de Citigroup, institutie condusa de Vikram Pandit, este „similara cu celelalte oferte existente pe piata" si variaza in functie de bonitatea clientilor, spun oficialii bancii. Citigroup a primit 50 mld. dolari (38 mld. euro) de la guvernul american, care urmeaza sa primeasca o participatie de 36% din actiunile companiei.
„Pentru a continua sa oferim produse si servicii competitive si pentru a oferi imprumuturi cu responsabilitate in actualul climat economic este necesara o ajustare periodica a preturilor", se arata intr-un comunicat al Bank of America, care incearca sa explice recentele majorari.
 
Statul va face presiuni
Guvernul american detine actiuni in cadrul a sute de banci, ceea ce creeaza perspectivele modificarii reglementarilor privind practicile de creditare. Rezultatele aferente primului trimestru care vor fi facute publice incepand din aceasta samptamana vor oferi o imagine mult mai ampla a modului in care banii primiti de la stat sunt transformati in credite.
Elizabeth Warren, presedintele agentiei care supravegheaza programele de salvare a sistemului bancar, a anuntat ca va publica un raport care examineaza in ce masura bancile care au beneficiat de bani publici au recurs la practici neadecvate.
„Oamenii care au subventionat activitatile bancilor prin intermediul fondurilor guvernamentale sunt aceiasi care furnizeaza profiturile ridicate", a declarat ea, adaugand ca „in acest sens cerem contribuabililor sa plateasca de doua ori".
Luna trecuta, un comitet al Senatului a aprobat un proiect de lege care sa ingradeasca politicile de preturi in ceea ce priveste cardurile de credit. Cei care au propus respectiva reglementare spun ca majoritatea celor care emit carduri de credit au primit bani de la stat si va trebui sa accepte o supraveghere mai atenta din partea autoritatilor. In schimb, bancile spun ca majorarea dobanzilor si comisioanelor chiar si in cazul clientilor cu bonitate ridicata reprezinta un mod legitim de a-si recupera o parte din pierderile generate de creditele neperformate existente inca in balantele lor contabile.
De asemenea, spun acestea, contribuabilii au la randul lor un interes in a vedea industria bancara intoarsa pe profitabilitate cat mai repede, ceea ce ar accelera procesul de dezghetare a pietei de creditare. Orice revolta care sa infiereze politica de preturi ar putea intensifica turbulentele, lipsind bancile de o sursa importana de venit, spun institutiile financiare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO