Business Internaţional

Băncile din sudul Europei sunt tratate cu perfuzii de lichiditate de la BCE

Băncile din sudul Europei sunt tratate cu perfuzii de lichiditate de la BCE
25.06.2010, 00:00 21

Deşi din exterior pare a se mai fi calmat, tensiunile de pepiaţa interbancară sunt în continuare ridicate. Acest lucru estedovedit de faptul că băncile din ţările europene cu probleme sunttot mai dependente de facilităţile de creditare de urgenţă aleBăncii Centrale Europene.

Băncile din Grecia, Portugalia, Irlanda şi Spania îşi adjudecămai mult de două treimi din creşterea volumului de împrumuturicontractate de instituţiile financiare din zona euro de la BCEîncepând cu vara anului 2008, în condiţiile în care pieţeleinternaţionale de capital sunt din ce în ce mai dificil de accesat,scrie Financial Times.

Băncile din cele patru ţări au împrumutat 225 mld. euro din cele332 mld. euro pe care BCE le-a acordat începând cu iunie 2008,potrivit Royal Bank of Scotland. Suma reprezintă 68% din volumul decredite oferite de BCE în ultimii doi ani, însă cele patru naţiunireprezintă doar 18% din Produsul Intern Brut cumulat al zoneieuro.

BCE "răsfaţă" sudul Europei

BCE nu a oferit niciodată informaţii cu privire la distribuţiageografică a împrumuturilor pe care le-a acordat. Informaţiilepotrivit cărora acestea ar fi concentrate doar în câteva state s-arputea dovedi destul de jenante pentru instituţia europeană cusediul la Frankfurt, dacă vor conduce la acuzaţii că politicile BCEsprijină în mod inechitabil instituţiile financiare din sudulEuropei.

"Acesta este un semn al tensiunii din sistem. Băncile nu vor săse împrumute reciproc în acest climat, astfel că sunt nevoite săapeleze la BCE", a declarat Nick Matthews, analist pe problemeeconomice în cadrul Royal Bank of Scotland.

Don Smith, economist la Icap, a atenţionat, de asemenea, că"fără BCE băncile ar fi într-un real pericol. Există probleme delichiditate foarte reale. Este vorba de criza datoriilor din zonaeuro şi încrederea scăzută pe care investitorii o au în majoritateaţărilor îndatorate".

BCE a accelerat programele de acordare de lichidităţi pentru aaduce o gură de aer proaspăt în sistemul bancar, puterniczdruncinat după falimentul băncii americane Lehman Brothers înseptembrie 2008.

Instituţia ce dă tonul politicii monetare în zona euro aîmprumutat de la înfiinţarea sa până la finalul lui mai 2010 815miliarde de euro către băncile din statele ce utilizează monedaunică, în condiţiile în care suma se situa la 483 miliarde de euroîn iunie 2008.

Foarte multe bănci refuză să împrumute instituţiile financiaredin cele patru ţări - Grecia, Portugalia, Irlanda şi Spania -,preferând în schimb să îşi depoziteze banii la BCE, în ciuda uneidobânzi foarte mici, de doar un sfert de procent. Băncile aveauplasate marţi 213 mld. euro la BCE, o sumă cu mult mai mare faţă deceea ce se întâmpla înainte de criza financiară.

Grecia a luat cele mai multe împrumuturi

Grecia este lider detaşat la capitolul dependenţă de BCE. Dinvolumul total de împrumuturi oferite de instituţia financiară înultimii doi ani, Atena şi-a însuşit 78,1 miliarde de euro, în timpce Irlanda a primit 54,3 miliarde de euro, Portugalia - 34 mld.euro, iar Spania - 58,4 miliarde de euro. Comparativ, Germania aaccesat împrumuturi în valoare de 17,8 miliarde de în ultimele 24de luni.

Într-un raport separat, banca centrală a Portugaliei a anunţatcă băncile din ţara iberică aveau în mai împrumuturi totale de 35,8miliarde de euro de la BCE, faţă de 17,7 miliarde de euro înaprilie.

De asemenea, guvernul de la Lisabona a fost nevoit să ofererandamente mult mai mari pentru a vinde obligaţiunile cu scadenţăla cinci ani, în condiţiile în care investitorii au solicitat primede risc mai mari pe fondul temerilor cu privire la nivelul ridicatde îndatorare al zonei euro. Randamentele cerute au depăşit4,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO