Business Internaţional

Băncile din zona euro sunt în formă bună, spune şeful fondului de salvare

Klaus Regling, şeful Mecanismului Euro­pean de Stabilitate

Klaus Regling, şeful Mecanismului Euro­pean de Stabilitate

Autor: Bogdan Cojocaru

17.02.2014, 20:28 299

Băncile din Grecia, Cipru, Irlanda, Spania şi Portugalia sunt în formă bună, iar testele de stres la care sunt supuse anul acesta de către Banca Centrală Europeană nu vor aduce surprize, a asigurat Klaus Regling, şeful Mecanismului Euro­pean de Stabilitate, fondul permanent de bailout al zonei euro.

Cele cinci state-problemă ale zonei euro beneficiază de pe urma creşterii exporturilor şi revenirii economiilor, a explicat Regling într-un interviu acordat Sueddeutsche Zeitung şi preluat de agenţia Thomson Reuters. El a atenţionat că aceste ţări trebuie să continue implementarea reformelor.

„Băncile din ţările pentru care s-au stabilit programe de bailout sunt în formă chiar bună. Mă aştept să nu fie surprize mari în Spania, Portugalia şi Cipru. La fel este şi în cazul Greciei şi Irlandei“, a spus Regling.

BCE evaluează calitatea acti­velor celor mai mari bănci europene, iar rezultatele, care vor fi publicate în toamnă, vor aduce transparenţă în privinţa creditelor, expunerilor şi activelor băncilor. Ultimul set de teste de stres bancare, aplicat în 2011, nu a reuşit să identifice vulne­rabilităţile băncilor din Spania şi Irlanda. Aceste state au cerut ulterior sprijin financiar internaţional pentru salvarea băn­cilor. Comisarul european pentru afaceri economice şi monetare Olli Rehn a asigurat şi el că băncile se pregătesc de testare întărindu-şi capitalul cu fonduri de pe pieţe. În ultimii doi ani instituţiile de credit au acumulat capital suplimentar de 80 de miliarde de euro.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 18.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO