Business Internaţional

Băncile elene au credite neperformante de 65 mld. euro

Băncile elene au credite neperformante de 65 mld. euro

Autor: Marius Oncu

01.11.2013, 14:59 192

Băncile deţin capital de 30 de miliarde de euro.

Procentajul creditelor neperformante a depăşit în prezent 30% din soldul total al împrumuturilor, în urcare de la 25% la sfârşitul anului trecut şi 18% în 2011.

Băncile elene sunt, însă, reticente să vândă portofoliile de credite neperformante, din cauza preţurilor foarte mici oferite de investitori.

Fondurile străine care caută oportunităţi în Grecia oferă preţuri "umilitoare", similare celor din România, pentru achiziţia de împrumuturi neperformante aflate în portofoliile băncilor, în principal credite de consum, au declarat surse din sistemul bancar pentru Kathimerini.

Preţurile sunt "umilitoare", întrucât încep de la 1% din valoarea împrumuturilor la care nu s-au mai făcut plăţi de doi ani şi nu ajung niciodată la 10%, nici măcar pentru creditele cu întârzieri doar în ultimul an, notează reprezentanţi ai băncilor elene.

Ofertele sunt apropiate de cele pe care le primeşte sistemul bancar din România, unde instituţiile de credit au raportat recent vânzarea de portofolii de credite de consum la preţuri începând de la 0,5% pentru cele la care nu s-au efectuat plăţi o perioadă mai lungă şi ajungând până la 10% pentru împrumuturile cu întârzieri de trei luni, au arătat sursele citate.

Preţurile dezamăgitor de mici din Grecia sunt atribuite perspectivelor economice slabe şi estimărilor privind o rată ridicată a şomajului, de care depinde eventuala recuperare, chiar şi parţială, de fonduri de la datornici.

Marile bănci elene sunt prezente şi în România. Astfel, Eurobank deţine Bancpost, National Bank of Greece este prezentă prin Banca Românească, iar Piraeus Bank şi Alpha Bank au operaţiuni sub brand propriu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO