Business Internaţional

Bancile europene au o noua problema: cardurile de credit

27.07.2009, 17:04 15

Creditorii din Europa se pregatesc pentru un val de intrari in incapacitate de plata in randul consumatorilor, in conditiile in care criza cardurilor de credit care a generat pierderi de miliarde de dolari in randul bancilor americane trece peste Atlantic, scrie Financial Times.

Fondul Monetar International estimeaza ca aproximativ 14% din datoriile consumatorilor americani in valoare totala de 1.914 miliarde de dolari (1.348 mld. euro) vor genera probleme. Fondul se asteapta ca 7% din datoriile consumatorilor din Europa de 2.467 de miliarde de dolari (1.738 mld. euro) sa se piarda, o mare parte in Marea Britanie, tara cu cei mai multi debitori pe carduri de credit de pe continent.

In Statele Unite, defaulturile pe carduri de credit sunt in crestere de luni intregi, in contextul in care consumatorii au mult de suferit pe fondul cresterii ratei somajului si al celui mai dramatic declin economic de la Marea Recesiune din anii '30 incoace.

Banci precum Citigroup, Bank of America, JPMorgan Chase si Wells Fargo si emitenti de carduri de credit ca American Express se confrunta cu pierderi de miliarde de dolari in cadrul portofoliilor de carduri de credit si au avertizat cu privire la continuarea acestei tendinte. In Statele Unite, rata pierderilor legate de cardurile de credit a depasit rata somajului in ultimele luni.

In Marea Britanie, analistii se asteapta la o crestere a defaulturilor in conditiile in care rata somajului avanseaza, iar numarul cazurilor de insolventa personala, care a atins 29.774 in primul trimestru al anului, continua sa creasca.

In contextul declinului pietei rezidentiale britanice si al cerintelor mai severe legate de acordarea de credite de catre banci, consumatorii indatorati nu se mai pot baza pe valoarea locuintelor lor pentru a plati alte datorii, cum ar fi cele legate de cardurile de credit.

Bancile britanice, care vor incepe sa-si anunte rezultatele pe primul semestru saptamana viitoare, au avertizat deja ca se confrunta cu o crestere pronuntata a datoriilor legate de cardurile de credit, desi aceasta este relativ redusa comparativ cu operatiunile de writedown (reducere a valorii contabile a activelor) din alte domenii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO