Business Internaţional

Bancile europene inaspresc conditiile de creditare

12.08.2008, 19:48 13

Bancile din zona euro au continuat sa inaspreasca standardele de creditare in cel de-al doilea trimestru al acestui an, in conditiile incetinirii ritmului de crestere economica, scrie publicatia The Wall Street Journal. Criteriile de imprumut ar putea deveni inca si mai stricte, conform unui studiu cu privire la creditele acordate de banci efectuat in luna iunie de Banca Centrala Europeana (BCE).
Acesta este al patrulea trimestru consecutiv in care institutiile financiare au decis inasprirea conditiilor de imprumut, desi bancile care au anuntat standarde mai selective de creditare pentru companii sunt mai putine decat in primul trimestru. Procentajul net al bancilor care au raportat inasprirea conditiilor de creditare pentru imprumuturile acordate companiilor a scazut pana la 43%, de la valoarea de 49% a primului trimestru al acestui an, conform datelor emise de BCE. In cel de-al treilea trimestru, studiul BCE arata o usoara crestere, pana la 45%, in ce priveste imprumuturile acordate companiilor.
Cu toate acestea, bancile au fost mult mai aspre cu consumatorii in al doilea trimestru. Procentajul net al institutiilor financiare care au anuntat o inasprire a standardelor de imprumut in ce priveste creditele de consum si alte imprumuturi acordate persoanelor fizice, a crescut pana la 24%, comparativ cu valoarea de 19% a primului trimestru, conform acelorasi date emise de BCE.
Economistii sunt de parere ca rezultatele acestui studiu vin in sprijinul dovezilor care indica o incetinire a ritmului de crestere economica in zona euro.
"Inasprirea continua a conditiilor de creditare si scaderea cererii de imprumuturi ne intaresc convingerea ca exista o scadere in zona euro", a afirmat Martin Vliet, economist la ING Bank. "Aceste lucruri, alaturi de o perioada prelungita de scadere economica, ar trebui sa-i faca pe oficialii BCE sa decida mentinerea ratei dobanzii de referinta la nivelul actual, si ar putea chiar sa stabileasca conditiile unei scaderi a ratei pana la finele acestui an", a adaugat Vliet.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO