Business Internaţional

Bancile ignora presiunile la care sunt supuse: “Supermarketurile financiare” trebuie sparte pentru a evita alte crize, atrag atentia doi bancheri cu greutate

21.10.2009, 23:20 22

Noile reglementari aplicate sistemului financiar-bancar nu vorpreveni colapsul bancilor de dimensiuni mari si cu operatiunifoarte diversificate, a declarat Mervyn King, seful Bancii Angliei,recomandand totodata divizarea creditorilor importanti, scrie TheWall Street Journal.

Bancile mari au fost supranumite in ultimii ani supermarketurifinanciare, in conditiile in care au inceput sa ofere clientilorservicii variate, de la credite pana la diverse investitii pe piatade capital.

Viziunea lui King capata din ce in ce mai multa rezonanta inindustria bancara, in conditiile in care institutia condusa de elsi-ar putea extinde prerogativele legislative incepand cu anulviitor.

Guvernatorul bancii centrale s-a aratat in repetate randuriingrijorat de riscurile pe care bancile mari le genereaza, iarrecomandarea sa privind separarea activitatilor ar putea fi pusa inpractica, cu atat mai mult cu cat Partidul Conservator din MareaBritanie, favorit la castigarea viitoarelor alegeri, a anuntat cava preda bancii centrale atributii privind supraveghereabancilor.

Organism paneuropean de reglementarebancara

Ministrii de finante din Europa au impartasit opinia lui King cuprivire la existenta unor riscuri sistemice si au semnat un acordde principiu pentru infiintarea unui organism de reglementarebancara care sa acopere intreaga Uniune Europeana. Marea Britanies-a abtinut momentan de la semnarea acestui angajament, pe fondultemerilor ca, odata create, departamentele responsabile pentruindustria bancara, piete financiare si asigurari ar putea impunemasuri cu consecinte fiscale la nivel national.

"Imaginatia si creativitatea ce caracterizeaza sectorulfinanciar in ceea ce priveste asumarea de noi riscuri ne vor fortain cele din urma sa regandim sintagma 'prea important pentru a seprabusi'", a declarat Mervyn King. "Viziunea potrivit careiamasurile de reglementare pot garanta ca aceste operatiunispeculative nu se vor transforma in esecuri este o iluzie", aavertizat seful Bancii Angliei.

Autoritatile britanice nu vor sa separe operatiunilebancilor

FSA si guvernul de la Londra nu impartasesc viziunea de divizarea bancilor, intens promovata de King. Mai mult, FSA analizeazaposibilitatea ca bancile sa se protejeze impotriva riscurilor prinmajorarea capitalului.

Un alt sustinator al "fisiunii" la nivelul bancilor mari estePaul Volcker, presedinte al bancii centrale americane (Fed) intreanii 1979-1987. Volcker a recomandat ca marile banci sa fieobligate sa renunte la detinerea si tranzactionarea de instrumenteriscante, subliniind efectele dezastruoase provocate de acestepractici. Cu toate acestea, administratia Obama a anuntat ca nu vasepara operatiunile bancare comerciale de cele de investitii, darca va impune reglementari severe care sa inlature noi socuribancare.

Supermarketurile financiare au provocatcriza

"Bancile exista pentru a servi publicul si din acest motivtrebuie sa-si indrepte activitatea catre acest obiectiv.Diversificarea operatiunilor duce la conflicte de interese, care larandul lor creeaza riscuri, si daca incerci sa controlezi riscurileprin supraveghere, vor aparea frictiuni si diverse dificultati carein cele din urma vor provoca colapsul bancilor", a explicatVolcker.

Singura solutie viabila pentru evitarea unei noi crize este, inopinia lui Volcker, divizarea gigantilor bancari. In acest sens,Congresul american ar trebui sa implementeze o versiune actualizataa legii bancare din 1933 (Actul Glass-Steagall), care interziceabancilor sa se implice in investitii. Legea a fost abrogata in1999, dar unii economisti sunt de parere ca aceasta actiune a statla baza crizei actuale.

"Oamenii spun ca sunt de moda veche si ca bancile nu se mai potdesparti de activitatile lor non-bancare. Acest argument ne-a adusinsa in situatia in care suntem azi", a declarat Volcker, 82 deani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO