Business Internaţional

Bancile isi pot lua adio de la profituri record dupa summit-ul G20

17.11.2008, 19:27 4

Liderii celor mai mari economii ale lumii, intruniti in cadrul summit-ului G20 de la Washington, au avertizat institutiile financiare ca vor fi nevoite sa-si majoreze nivelurile de capital si sa publice mai multe detalii despre operatiunile lor, semnaland astfel ca bancile ar putea iesi din actuala criza cu un potential de a obtine profit mult mai mic decat in trecut.

Presedintele american George W. Bush si omologii sai din cadrul G20 au pus actuala situatie economica globala pe umerii investitorilor, care "au cautat sa obtina profituri cat mai mari fara a tine cont de riscurile la care se expuneau", scrie Bloomberg.
Autoritatile de reglementare, care au esuat in incercarea de a intelege exact riscurile de pe piata, au fost de asemenea tinta criticilor participantilor la summit-ul G20.
Liderii celor mai importante economii ale lumii au promis sa corecteze aceste esecuri, prin intarirea nivelului de capital si a procedurilor de management al riscurilor in cadrul bancilor, fondurilor de hedging si al agentiilor de rating.
"Ceea ce vor sa faca acestia este sa dea o noua infatisare pietei financiare globale prin intarirea reglementarilor", spune Peter Hahn, cercetator in cadrul Cass Business School din Londra.
"Inevitabil, inasprirea reglementarilor va genera o scadere a nivelului de profitabilitate a bancilor", a adaugat el.
Reducerile de valoare contabila a activelor si pierderile inregistrate de institutiile financiare din intreaga lume in urma declansarii crizei subprime au urcat la 964,6 mld. dolari (759,8 mld. euro), generand o majorare semnificativa a costurilor de creditare si reducand accesul consumatorilor si companiilor la finantare. De aceea, liderii politici intruniti la Washington au pus accentul asupra crearii unui sistem global de supraveghere a operatiunilor bancare, operatiuni care de multe ori depasesc granitele unui singur stat. Astfel, bancile care desfasoara actiuni riscante, cum ar fi achizitionarea de instrumente financiare structurate sau ipoteci securitizate, vor fi nevoite sa-si majoreze nivelurile de capital, pentru a contrabalansa riscurile.
"Se doreste crearea unui sistem bancar mai prudent", a declarat Charles Goodhart, fost membru al consiliului de politica monetara al Bancii Angliei. "Daca bancile vor fi nevoite sa detina rezerve de capital mai mari, este clar ca profiturile lor se vor diminua", a adaugat el. In timp ce liderii politici au promis sa evite "o reglementare excesiva" a pietei, Mark Cliffe, economistul-sef al ING, avertizeaza ca "eforturile de a crea un sistem mai robust ar putea transforma revenirea din criza intr-un proces mult mai dificil pe termen scurt". Si asta in conditiile in care inasprirea regulilor jocului face ca bancile aflate deja sub presiune sa-si restranga si mai mult operatiunile.
Liderii G20 au indicat de asemenea ca bancile vor obligate sa stranga rezerve importante de capital in perioadele de profitabilitate, rezerve care ar putea actiona ca un amortizor in momentele de declin economic, cand pierderile incep sa se acumuleze.
Noile masuri vin in conditiile in care aparitia, in ultimii ani, a unor noi produse financiare pe piata internationala a redus drastic nivelurile de capital detinute de catre banci, acestea investind masiv in astfel de produse. Un studiu recent al Bancii Angliei indica faptul ca nivelul lichiditatilor detinute de bancile comerciale americane a ajuns la 10% din totalul activelor, fata de 50% in a doua parte a secolului 19.
"Se pare ca exista o tendinta in cadrul sistemelor financiare de a inregistra perioade de crestere exagerata si apoi prabusiri spectaculoase", a declarat presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, adaugand ca "va trebui sa introducem un cadru care sa limiteze acest fenomen".
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO