Business Internaţional

Bancile japoneze stau pe munti de mii de miliarde de dolari

11.07.2000, 00:00 21



Bancile japoneze au detronat, in urma fuziunilor si achizitiilor care s-au intetit anul trecut pe aceasta piata, pe cele americane si europene, astfel incat din primele zece banci din lume ca valoare a activelor, cinci sunt din aceasta tara.

Fuziunea dintre bancile japoneze Fuji, Industrial Bank of Japan si Dai-Ichi Kangyo Bank a adus cel mai putenic conglomerat bancar care, la nivelul anului trecut inregistra active in valoare de 1.500 miliarde dolari.

In topul celor mai puternice zece bancii urmeaza institutia bancara rezultata din fuziunea dintre Sanwa, Ashai si Tokai, de aproape 1.200 miliarde dolari si fuziunea dintre Sumitomo si Sakura, de aproape 900 miliarde dolari.

Deutsche Bank, Bank of Tokio-Mitsubishi, United Banks of Switzerland AG, Citigroup Inc si Bank of America sunt banci care au depasit un nivel al activelor de 600 miliarde dolari. Topul celor zece este incheiat de Hypo Vereinsbank AG si HSBC Holdings care au depasit 300 miliarde dolari.

Consolidarea, globalizarea operatiunilor, aplicarea noilor tehnologii si universalizarea bancilor sunt cele patru tendinte care s-au impus in lumea finantelor mondiale si care reprezinta o provocare pentru supravegherea si reglementarea sectorului financiar, se arata intr-un studiu recent al Fondului Monetar International.

In cifre absolute, ultimii doi ani au reprezentat perioada in care cele mai mari grupuri bancare la nivel global au decis sa-si consolideze operatiunile prin intermediul fuziunilor si al achizitiilor. Rare au fost saptamanile care sa fi trecut fara ca o fuziune sau achizitie bancara sa nu fi fost anuntata. Prin afaceri care au creat adevarati "campioni nationali" in multe tari indutrializate, institutiile financiare nu si-au mai planificat expansiunile trans-frontaliere in functie de oportunitati care sa conduca la cresterea profitului.

Procesul expansiunii globalizarii bancare a fost totusi gandit de institutiile bancare din tarile indsutrializate drept o oportunitate de exploatare a potentialului de crestere economica in tarile in dezvoltare.

Banci spaniole in America Latina, banci germane in Estul Europei si banci amercane in Asia reprezinta de fapt aliante strategice de diversificare a beneficiilor in afara granitelor.



In Statele Unite, ridicarea in 1994 a restrictiilor fuziunilor care sa depaseasca granitele nationale a produs un efect imediat al acestui tip de consolidare a operatiunilor.



In acelasi timp, introducerea monedei unice europene la inceputul anului trecut a incurajat bancile de renume mondial care isi aveau sediile in aceasta parte a globului sa inceapa negocierile de fuziune. Rezultatele au fost immediate, mai ales ca expansiunea americano-japoneza capatase amploare.

In plus, in mai multe tarii in dezvoltare cum ar fi Argentina, Brazilia si Coreea, care la jumatatea acestui deceniu au traversat perioade puternice de criza, consolidarea bancara a fost dorita in sensul ca aceste institutii ar fi urmat sa devina mult mai eficiente si mult mai puternice in fata socurilor financiare.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO