Business Internaţional

Bancile si fondurile de investitii intra sub lupa autoritatilor: Obama scoate la lumina cele mai ascunse colturi ale industriei financiare si pune in lesa marile banci

19.06.2009, 00:00 16
 

Presedintele american Barack Obama si-a prezentat planurile de reorganizare a sistemului financiar american, angajandu-se sa puna capat "unei cascade de greseli facute de-a lungul deceniilor", greseli care au slabit reglementarea sectorului bancar si a pietelor, scrie agentia de presa Thomson Reuters.

"Depunem eforturi intense de a cladi o noua fundatie pentru o crestere economica sustinuta. Acest lucru nu va fi usor. Stim ca aceasta recesiune nu este rezultatul unei singure greseli. Iar multe din cele mai mari provocari cu care ne confruntam sunt rezultatul unei cascade de greseli si oportunitati ratate de-a lungul mai multor decenii", a declarat Obama.
Planul lui Obama, dezvoltat in ultimele sase luni, va fi mai apoi inaintat Congresului american pentru a fi dezbatut, mai multe audieri fiind programate pana la mijlocul lunii iulie.
 
Planul este dificil de pus in practica
Planul include unele obiective dificil de realizat, cum ar fi cel de a obliga marile firme financiare sa-si consolideze capitalul, cat si cel de a reglementa derivatele si instrumentele securizate.
Astfel, conform planului, marile banci va trebui sa constituie provizioane mai consistente impotriva unor pierderi viitoare, scopul fiind de a preintampina o asumare excesiva de riscuri.
Va fi de asemenea creata o agentie care va proteja interesele consumatorilor si va reglementa creditele ipotecare si industria cardurilor de credit. Totusi, planul nu abordeaza decat partial un obiectiv considerat candva vital, o reorganizare din temelii a agentiilor de reglementare a sectorului financiar. De exemplu, nu se propune nicio fuziune intre SEC, comisia de reglementare a pietelor de capital, si Commodity Futures Trading Commission (CFTC), in mare parte din cauza obstacolelor de ordin politic. Pe de alta parte, un nou consiliu va fi creat pentru a coordona supravegherea sistemului bancar.
 
Cea mai ampla reglementare din anii '30 incoace
Prezentand planul, presedintele american a declarat ca acesta reprezinta cel mai amplu efort de reorganizare a sistemului de reglementare a sectorului financiar din anii '30 incoace. "Administratia mea propune o reorganizare din temelii a sistemului de reglementare a sectorului financiar, o transformare de o amploare nemaivazuta de la reformele care au urmat Marii Recesiuni", a declarat presedintele american.
O parte centrala a planului vizeaza acordarea bancii centrale (Fed) de noi atributii de monitorizare a celor mai importante institutii financiare ce ar implica un "risc sistemic" pentru economie cu obiectivul de preintampina dezastre viitoare de genul prabusirii in septembrie a fostului gigant de pe Wall Street Lehman Brothers si salvarea prin fonduri publice a mega-asiguratorului American International Group (AIG).
"Prin propunerile prezentate, administratia a trecut de la nivelul dezbaterilor generale la actiuni specifice, un important pas inainte", a declarat Timothy Ryan, din cadrul Securities Industry and Financial Markets Association.
El a adaugat ca aceasta este "o oportunitate unica de a reface structura de reglementare astfel incat sistemul financiar sa fie mai stabil, mai rezistent si sa sustina mai bine o economie americana dinamica".
Conform aceluiasi plan, Guvernul va avea puterea de a prelua controlul si lichida companii mari cu probleme excluzand bancile, modeland procesul dupa atributiile Federal Deposit Insurance Corp. de a lichida bancile cu probleme.
 
Pietele care au scapat pana acum de ochii autoritatilor vor fi monitorizate
Barack Obama vrea de asemenea sa tina sub control pietele over-the-counter de derivate si cele de titluri securitizate si sa intareasca reglementarea fondurilor mutuale de pe pietele monetare, a agentiilor de rating de credit si fondurilor de hedging, care ar putea fi obligate sa se inregistreze la SEC.
Secretarul Trezoreriei Timothy Geithner a declarat ca administratia nu va cere SEC sa oblige fondurile de hedging sa-si faca publice pozitiile, insa oficialii nu au exclus posibilitatea ca anumite fonduri mari sa fie supravegheate de Fed putand implica un risc sistemic.
Puternice grupuri de lobby din sectorul corporatist au formulat rapid critici cu privire la planul administratiei Obama dupa prezentarea acestuia. Barack Obama vrea ca propunerile sa devina legi pana la sfarsitul anului.
Totusi, "propunerile administratiei sunt atat de vaste si controversate, incat vor fi extrem de dificil de transformat in legi si vor genera nesiguranta pe pietele financiare", a declarat Edward Yingling, presedinte al Asociatiei Bancherilor Americani.
 
Ce urmareste Obama
  • Bancile vor fi nevoite sa faca rezerve de capital mai mari pentru a compesa posibilele pierderi.
  • Pietele financiare vor fi reglementate strict.
  • Consumatorii si investitorii vor fi mai bine protejati.
  • Statul va avea puterea de a prelua bancile care esueaza.
  • Reglementare dupa standarde mondiale si o mai buna coordonare la nivel international.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO