Business Internaţional

Băncile transmit criza datoriilor suverane şi companiilor europene

Autor: Bogdan Cojocaru

22.09.2011, 00:01 371

Băncile din Spania şi Italia reduc creditarea şi împovărează facturile de plată ale clienţilor pentru că undele de şoc ale crizei datoriilor suverane le majorează costurile de împrumut, transmiţând astfel o parte din efectele crizei datoriilor suverane în economia reală, scrie Bloomberg.

"Nu pot da cu împrumut ceea ce nu au. Băncile sunt foarte deştepte în a găsi noi căi de a ne taxa mai mult", spune Francesc Elias, proprietarul unui producător de pompe şi filtre din apropierea Barcelonei, care a pus în aşteptare un proiect de 100.000 de euro de a deschide un birou în Bahrain deoarece nu a putut accesa un împrumut la un preţ pe care şi-l poate permite.

Randamentele obligaţiunilor de stat spaniole şi italiene au crescut în acest trimestru la niveluri nemaivăzute de la formarea zonei euro în condiţiile în care Grecia se chinuie să evite intrarea în incapacitate de plată, ceea ce duce costurile de asigurare a datoriilor împotriva defaultului pentru băncile din regiune la niveluri record. Creşterea acestor costuri face ca băncile să întâmpine probleme la vânzarea de obligaţiuni.

Spania plăteşte dobânzi de 5,35% pentru împrumuturi pe zece ani, comparativ cu media de 4,07% în prima jumătate a anului trecut.

Pentru Italia, dobânda se ridică la 5,65%, faţă de 4,05% anul trecut.

Ca urmare, bănci precum Santander, cea mai mare instituţie de credit spaniolă, trec povara costurilor mai mari de finanţare în seama clienţilor. Marja de dobândă a creditelor spaniole (indicator al eficienţei cu care sunt utilizate activele aducătoare de dobânzi din portofoliul unei banci) a avansat de la 3,37% în decembrie la 3,63% în iunie, în timp ce dobânda medie pe care o plătesc băncile pentru depozitele atrase a scăzut de la 1,54% la 1,32%. UniCredit, cea mai mare bancă italiană, a anunţat la începutul lunii august că alege cu mai multă atenţie cui împrumută şi că percepe dobânzi mai ridicate. Una din trei companii italiene care au cerut credite în al doilea trimestru nu le-a obţinut sau a primit mai puţin decât a solicitat, potrivit datelor Confcommercio, un grup ialian de lobby al retailerilor.

"Costurile finanţării activităţilor au crescut semnificativ. Nu avem probleme în a accesa credite deoarece suntem suficient de mari. Dar cunoaştem multe afaceri care au dificultăţi deoarece cerinţele băncilor devin tot mai stricte", preşedintele producătorului italian de cafea Gruppo Illy.

Băncile spaniole, printre care Santander şi Bankia, îşi restructurează portofoliile de credite după ce au fost afectate de prăbuşirea cererii pentru credite pe piaţa imobiliară şi de creşterea numărului de defaulturi.

"Costurile financiare mai mari vor deveni mai evidente în dinamica economiei. Cred că deteriorarea condiţiilor financiare este un element important al imaginii macroeconomice", apreciază Giada Giani, analist la Citigroup.


Băncile ar putea avea nevoie de noi ajutoare de stat

Intensificarea crizei datoriilor după luna iulie a lăsat băncile din mai multe state periculos de îndatorate, a declarat comisarul european pentru concurenţă Joaquin Almunia, citat de The Telegraph. Almunia este primul oficial al UE care admite că unele bănci au nevoie de injecţii de capital. El consideră că deşi testele de stres efectuate în iulie în sistemul bancar la nivelul UE sunt "operaţiuni serioase", acutizarea crizei datoriilor a modificat contextul. "Din păcate, pe măsură ce criza se intensifică, tot mai multe bănci ar putea avea nevoie de recapitalizare, pe lângă cele nouă identificate de testele de stres", spune Almunia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO