Business Internaţional

Banii din petrol curg în continuare în conturile lui Gadhafi

De la începutul conflictelor, în conturile băncii centrale a Libiei au intrat 770 mil. dolari pentru petrolul exportat

De la începutul conflictelor, în conturile băncii centrale a Libiei au intrat 770 mil. dolari pentru petrolul exportat

Autor: Livadariu Andreea

06.03.2011, 23:40 11

Regimul lui Muammar Gadhafi încă profită de pe urma sutelor demilioane de dolari pe care îi obţine din exporturile de petrol, înpofida sancţiunilor financiare impuse de ţări occidentale precumSUA, Germania, Franţa şi Italia, cu scopul de a-l determina petemutul lider să renunţe la putere, scrie Financial Times.

Deocamdată, instaurarea embargoului asupra Libiei în ceea cepriveşte exporturile de petrol nu a avut efectul scontat, deoarecebanii obţinuţi din vânzările de ţiţei ajung în conturile bănciicentrale a Libiei, adică sub controlul direct al lui Gadhafi,conform declaraţiilor unui oficial occidental. Sancţiunile lansatede ONU şi UE nu au drept ţintă şi banca centrală a Libiei, darinstituţia se află pe lista de grupuri către care companiileamericane nu pot face plăţi.

Conform datelor oficiale, Libia a exportat 570.000 de barili depetrol pe zi în ultima săptămână a lunii februarie şi aproximativ400.000 de barili de petrol pe zi în prima săptămână a luniimartie, veniturile încasate în această perioadă ridicându-se laaproximativ 770 mil. dolari (551,3 mil. euro).

Cu toate acestea, se aşteaptă o schimbare a situaţiei, deoarecetot mai multe companii energetice, precum şi armatorii care deţinpetroliere au anunţat că încetează colaborarea cu Libia până cândGadhafi se va retrage de la conducerea ţării. Companiile din Chinaşi India au rămas acum singurele care continuă să cumpere ţiţei dinLibia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO