Business Internaţional

Banii negri ai oficialilor straini sunt sub control

07.07.2000, 00:00 17



Elvetia nu are nevoie de o comisie speciala care sa supravegheze conturile bancare elvetiene deschise de presedinti de state si alti oficiali straini, este decizia anuntata de Guvern miercuri.

Executivul respinge astfel propunerea facuta de Christian Grobet - membru al Parlamentului Elvetiei, de a infiinta o comisie de control careia bancile sa ii raporteze deschiderea de conturi de catre presedinti de stat sau alti demnitari straini. Grobet a lansat aceasta idee dupa ce, autoritatile elvetiene au blocat contul deschis in Elvetia de catre fostului presedinte al Nigeriei, Sani Abacha si asociatii sai, in care erau depozitati 645 milioane de dolari.

Cazul Abacha - precedat de cel al dictatorului filipinez, Ferdinand Marcos si cel haitian Jean-Claude Duvalier, deterioreaza imaginea Elvetiei si genereaza atacuri la adresa regulilor de confidentialitate bancara, explica Grobet.

Cabinetul elvetian afirma insa ca sistemul actual de supraveghere bancara din Elvetia este suficient de capabil sa elimine conturile in care presedinti straini plaseaza sume suspecte. Bancile au posibilitatea sa refuze depozitele pe care le suspecteaza ca ar proveni din activitati ilegale sau din fondurile publice, se arata intr-un comunicat guvernamental.

Legea elvetiana referitoare la fraudele fiscale prevede si obligatia intermediarilor financiari de a informa autoritatile in cazurile unor tranzactii suspicioase. Raportarea deschiderii de conturi de catre orice demnitar strain "ar fi in primul rand de prisos iar in al doliea rand, ar putea afecta politica externa a Elvetiei", se arata in comunicatul guvernamental.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO