Business Internaţional

Banii pompati de guverne in economie incep sa isi faca efectul

26.04.2009, 17:49 8

Ministrii de finante ai celor mai puternice economii din lume s-au aratat optimisti vizavi de evolutia situatiei economice la nivel mondial, dar au sustinut ca sunt inca necesare o serie de masuri care sa asigure pe deplin o incheiere a recesiunii, scrie agentia de presa Thomson Reuters.

"Avem probleme serioase si luam masuri in consecinta. Dar lucrurile incep sa se indrepte", a declarat Youssef Boutros-Ghali, presedintele Consiliului Financiar si Monetar International - organism care decide politicile FMI. Putem declara ca asistam la o "raspandire a norilor de furtuna", a adaugat el.
Pentru a asigura insa o revenire a economiei incepand de anul viitor, Boutros-Ghali a solicitat adoptarea de noi masuri de curatare a sectorului bancar pentru a se putea relua creditarea si fluxul de capital la nivel global. El a solicitat guvernelor sa mentina actualele stimulente fiscale si sa dezvolte noi planuri de relansare economica.
Totusi, reuniunea Consiliului Financiar si Monetar International a esuat in a-si indeplini obiectivul de a acorda tarilor cu economii emergente o putere de decizie mai mare in ceea ce priveste politicile FMI.
 
Tarile emergente vor putere mai mare la FMI
China si celelalte economii emergente au conditionat contributia la finantarea operatiunilor FMI de majorarea influentei pe care o au in cadrul fondului.
Sustinerea venita din partea economiilor emergente este cruciala in conditiile in care fondul nu a strans inca cele 500 mld. dolari (382,5 mld. euro) promise de liderii G20 la inceputul acestui an. FMI a reusit sa stranga pana acum 350 mld. dolari (circa 268 mld. euro).
Ideea sporirii influentei economiilor emergente a fost sustinuta puternic de Statele Unite, secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, declarand ca este momentul ca sistemul de conducere al FMI sa reflecte schimbarile petrecute in lumea reala.
"Acesta este un pas esential in demersul de intarire a legitimitatii FMI. Pentru a ne asigura ca fondul va ramane in centrul sistemului financiar international, sistemul sau de conducere trebuie sa reflecte realitatile secolului XXI", a declarat Geithner.
 
Sprijin de la americani
Secretaul Trezorerie americane a solicitat o putere de vot mai mare pentru reprezentantii economiilor emergente, sugerand reducerea numarului membrilor boardului FMI de la 24 in prezent la 20 in 2012.
Guvernele reprezentand economiile emergente nu ar trebui insa sa piarda niciun loc de conducere in urma acestei restructurari.
Aceasta actiune ar afecta serios pozitia tarilor Europei Occidentale, care ocupa opt locuri in structura de conducere si care, alaturi de Statele Unite, au controlat in ultimele decenii politicile fondului. Majoritatea tarilor membre au respins propunerea Trezoreriei americane, considerand actuala reprezentare una satisfacatoare.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO