Business Internaţional

Banii seicilor din Qatar aduc mai aproape Porsche si VW

16.08.2009, 17:45 21

Porsche, producatorul automobilelor sport 911, a anuntat ca emiratul din Qatar va achizitiona 10% din actiunile grupului si va prelua majoritatea optiunilor pe actiuni ale grupului Volkswagen, ca parte a unui acord de fuzionare incheiat intre cei doi producatori germani de automobile, scrie Bloomberg.

Qatar Holding va cumpara actiuni comune de la familiile Porsche si Piech, care detin titlurile cu drept de vot, potrivit unui comunicat al companiei. Emiratul din Golful Persic a fost in acelasi timp de acord sa ofere 265 de milioane de euro pentru a participa in cadrul unui credit sindicalizat ce include 16 banci, a anuntat Porsche.

Tranzactia va contribui la finantarea fuziunii Volkswagen, cel mai mare producator auto al Europei, si Porsche, care se confrunta cu pierderi de 10 miliarde de euro, dupa ce a achizitionat 51% din actiunile VW intr-o incercare esuata de preluare. Volkswagen a fost de acord sa plateasca 3,3 mld. euro pentru un pachet de 42% in cadrul diviziei automotive a Porsche ca prim pas in cadrul procesului de unire.

„Acum, situatia este oarecum mai clara, pietele si investitorii din cadrul Porsche si VW pot evalua mai bine perspectivele de investitii", au declarat John Buckland si Robert Ashton, analisti in cadrul MF Global din Londra.

Angajamentul financiar al emiratului Qatar in cadrul fuziunii se ridica la 7 mld. euro. Volkswagen se asteapta sa obtina economii in valoare de 3 mld. euro in urma procesului de fuzionare, a carui finalizare este estimata in 2011, conform directorului financiar Hans Dieter Poetsch. Grupul german va emite noi actiuni preferentiale in valoare de pana la 4 miliarde de euro in prima jumatate a anului viitor pentru a putea finanta achizitia, a declarat Poetsch.

Qatarul va detine 17% din compania fuzionata, iar familiile Porsche si Piech vor avea intre 35 si 39%. Qatarul va deveni al treilea mare actionar al companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO