Business Internaţional

Bank of America salveaza Merrill Lynch de la faliment

15.09.2008, 20:02 67

Bank of America si-a consolidat statutul de cea mai mare banca de retail din Statele Unite prin incheierea acordului de achizitionare a Merrill Lynch, cea mai mare firma de brokeraj a lumii, in schimbul a aproximativ 50 miliarde de dolari, scrie Bloomberg.

In acelasi timp, banca s-a retras din cadrul discutiilor de achizitionare a Lehman Brothers, ceea ce a pecetluit soarta acesteia. Achizitia Merrill este asteptata a fi incheiata in primul trimestru al anului viitor.

In urma vanzarii, Merrill, cu o istorie de 94 de ani, nu va deveni urmatoarea victima a crizei pietelor de credit care a impins Lehman in faliment.

In timp ce Merrill inregistreaza pierderi nete de aproape 19 miliarde de dolari avand legatura cu creditele ipotecare, Bank of America va castiga cei 16.690 de consultanti ai firmei de brokeraj care administreaza 1.600 de miliarde de dolari pentru clienti individuali.

Merrill Lynch este a doua oportunitate de care CEO-ul Bank of America Kenneth Lewis a profitat in contextul prabusirii pietei ipotecare americane.

Bank of America a platit 2,5 miliarde de dolari sub forma de actiuni in luna iulie a anului trecut pentru Countrywide Financial.

Actiunile Merrill Lynch au pierdut peste 80% din valoare din ianuarie 2007.

Lewis, in varsta de 61 de ani, detine pozitia de CEO in cadrul bancii de sapte ani, in timpul mandatului sau fiind incheiate achizitii de peste 100 de miliarde de dolari, incluzand FleetBoston Financial si MBNA Corp.

In urma achizitionarii Merrill, Bank of America isi va adauga si jumatate din BlackRock, firma detinuta de Merrill.

"Faptul ca cea mai mare firma de brokeraj va fi achizitionata de cea mai mare banca de retail este cu siguranta remarcabil. Bank of America a decis sa nu-si asume riscul Lehman, dar a ajuns la concluzia ca riscurile nu sunt la fel de mari in cazul Merrill", arata John Medlin, fost CEO al Wachovia Corp.

Bank of America avea 207.000 de angajati la mijlocul anului, comparativ cu 61.900 in cazul Merrill. Banca a platit 3,3 miliarde de dolari in 2007 pentru US Trust Corp. pentru a-si extinde divizia de wealth management, care a avut o contributie de 14% la profitul bancii anul trecut. Compania avea sub administrare active de 589 de miliarde de dolari pe 30 iunie.

Adaugandu-si divizia de consultanta pe fuziuni a Merrill, Bank of America va deveni unul din cei mai mari zece jucatori pe unul dintre cele mai profitabile segmente de pe Wall Street. Merrill este cel de-al saselea mare consultant pe plan mondial in acest an, in timp ce Bank of America ocupa locul 18. Tranzactiile de 594 de miliarde de dolari la care lucreaza cele doua firme ar putea da nastere celui de-al treilea mare jucator dupa Goldman Sachs si Citigroup.

Achizitia Merrill survine la mai putin de un an dupa ce Lewis s-a angajat sa restranga divizia de investment banking.

Tranzactia ar putea marca sfarsitul perioadei de aproape un secol a Merrill ca firma independenta.

Actiunile Merrill au avut un randament de 13% in perioada 2000-2006, insa anul trecut, pe fondul declinului pietei rezidentiale, investitiile avand legatura cu aceasta piata au inceput sa piarda din valoare, firma inregistrand o pierdere de 2,24 miliarde de dolari in trimestrul doi.

Ca urmare a acestor probleme, CEO-ul Stan O'Neal a fost inlocuit cu John Thain.

Merrill mai detinea instrumente financiare cu grad ridicat de risc in valoare de peste 50 de miliarde de dolari, iar valoarea lor continua sa scada. In trimestrul patru al anului trecut, Merrill a inregistrat pierderi de 9,8 miliarde de dolari, iar pierderile din primul si al doilea trimestru din acest an s-au ridicat la 6,6 miliarde de dolari.

 

Cine este Kenneth Lewis

  • S-a nascut pe 9 aprilie 1947 in Meridian, Mississippi, este licentiat in finante la Georgia State University
  • Detine pozitia de CEO al Bank of America din anul 2001
  • S-a alaturat North Carolina National Bank (NCNB, predecesoare a NationsBank si Bank of America) in 1969 ca analist de credit
  • A fost desemnat director al Middle Market Group in 1983
  • A condus operatiunile din Texas si Florida ale grupului in anii '80 si a fost numit director de operatiuni in anii '90
  • A fost inclus in "The Time 100 List" in 2007 ca unul dintre cei mai influenti 100 de oameni din lume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO