Business Internaţional

Bank of America strange bani pentru zile negre

07.10.2008, 17:21 14

Bank of America, creditorul care a achizitionat banca de investitii Merrill Lynch, se pregateste pentru o inrautatire a conditiilor de pe piata, reducand la jumatate dividendele acordate actionarilor si punand la cale o operatiune de strangere de lichiditati in valoare de 10 mld. dolari (7,3 mld. euro), prin intermediul vanzarii de actiuni, scrie Bloomberg.

Dividendele acordate actionarilor bancii au fost reduse pana la 32 de centi pe actiune, directorul executiv al bancii Kenneth Lewis declarand ca perspectivele privind evolutia economiei americane s-au inrautatit si mentionand ca exista sanse reduse pentru o revenire imediata.
"Recesiunea economica va fi mai adanca decat am estimat pana acum", a declarat Lewis, adaugand ca "va dura ceva timp inainte sa asitam la o revenire". Bank of America si-a anuntat rezultatele financiare aferente trimestrului trei cu doua saptamani mai devreme decat era programat initial. Profitul bancii a coborat cu 68%, pana la 1,18 mld. dolari (870 mil. euro), fata de 3,7 mld. dolari, cat s-a inregistrat in perioada similara a anului trecut.
Actiunea Bank of America vine in conditiile in care reprezentantii guvernului federal american cauta noi solutii pentru a ajuta sectorul financiar ca urmare a inghetarii pietei interbancare si a majorarii semnificative a dobanzilor pentru creditele cu perioada de rambursare scurta.
Bursele din intreaga lume s-au prabusit in sedinta de luni, prima zi completa de tranzactionare dupa aprobarea planului de salvare in valoare de 700 mld. dolari de catre autoritatile americane. Actiunile Bank of America au pierdut 6,6%, ducand declinul inregistrat in 2008 pana la 22%. In aceeasi perioada, indicele KBW Bank, care masoara evolutia sistemului bancar american, s-a prabusit cu 28%.
Operatiunea de strangere de lichiditati a Bank of America a inceput deja, aceasta fiind administrata de banca si de Merrill Lynch. In urma acestei miscari, banca ar putea castiga "cateva miliarde de dolari", in functie de cererea investitorilor, au afirmat oficialii Bank of America.
Creditorul a beneficiat in ultimul timp de problemele cauzate de criza financiara, extinzandu-se agresiv. In iulie, banca a perfectat achizitia Countrywide, cel mai mare creditor ipotecar american, pentru 2,5 mld. dolari (1,59 mld. euro). Luna trecuta, oficialii companiei si-au dat acordul pentru preluarea Merrill Lynch, cea mai mare firma de brokeraj la nivel mondial, pentru 50 mld. dolari (34,5 mld. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO