Business Internaţional

Barclays, la un pas de nationalizare; actiunile au scazut cu 66% intr-o saptamana

25.01.2009, 17:51 14

Actiunile Barclays se tranzactioneaza la un pret ce indica faptul ca investitorii ignora asigurarile date de managementul bancii si considera ca exista 70% sanse ca Barclays sa fie nationalizata, conform analistilor Sanford C. Bernstein, citati de Bloomberg.

Actiunile bancii au scazut cu aproape 14%, pana la 51,2 pence, vineri, al noualea declin zilnic consecutiv. Actiunile au inregistrat o scadere de 66% in ultima saptamana, plasand valoarea bancii la 4,3 miliarde de lire sterline (5,9 miliarde de dolari).
CEO-ul bancii John Varley a incercat sa tempereze temerile investitorilor, spunand ca Barclays poate valorifica planul guvernului britanic prin care aceasta beneficiaza de sustinere in a face fata pierderilor legate de activele toxice fara a vinde noi actiuni. Varley a reiterat in acelasi timp faptul ca Barclays va raporta "un profit solid" pe anul trecut in ciuda operatiunilor de writedown (reducere a valorii contabile a activelor) realizate.
Totusi, Barclays ar putea fi nevoita sa acorde unui numar de trei investitori din Orientul Mijlociu peste 50% din actiuni conform termenilor contractelor menite sa preintampine diluarea actiunilor acestora, conform unui analist din cadrul NCB Stockbrokers.
"Este foarte putin probabil ca guvernul britanic sa acorde Barclays acces la plan in lipsa unor noi operatiuni de writedown. Aceasta indica o probabilitate ridicata ca Barclays sa aiba nevoie de capital suplimentar", a declarat Simon Willis, analist in cadrul NCB Stockbrokers.
Varley a declarat ca banca sa ar prefera sa plateasca cash pentru a pune in valoare planul de garantare a activelor toxice anuntat de guvern saptamana trecuta.
Pe 16 ianuarie, banca anunta ca profitul brut pe 2008 va depasi cu mult estimarile analistilor ce indica un nivel de 5,3 miliarde de lire sterline.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO