Business Internaţional

BASF isi revizuieste estimarile pe tot anul, o data cu triplarea profitului

05.08.2004, 00:00 16

BASF AG, cel mai mare producator de chemicale din lume, si-a majorat estimarile initiale privind profitul pe acest an, in urma  unei evolutiei bune a rezultatelor financiare si pe al doilea trimestru, o data cu cresterea cererii pentru produse de la insecticide pana la cele din material plastic, informeaza Bloomberg.
Juergen Hambrecht, directorul executiv  al companiei, a declarat ca vanzarile si profitul pe 2004 inainte de dobanzi taxe si cheltuieli exceptionale vor creste "semnificativ", fara insa a oferi si date mai precise. Anterior, BASF anuntase ca profitul va creste, odata cu un "usor" avans al vanzarilor. Profitul net pe trimestrul al doilea s-a triplat, atingand 634 mil. euro (762 mil. dolari), comparativ cu profitul de 195 mil. euro din perioada similara a anului precedent.
BASF a profitat de pe urma cresterii cererii in toate sectoarele afacerii.
"Datele au fost foarte bune", a declarat Dennis Nacken, analist la Helaba Trust. Vanzarile de produse chimice si cele din plastic au inregistrat in mod deosebit un avans important si cu o crestere de 13% in anumite sectoare, conluzia fiind ca BASF castiga cota de piata, a mai precizat Nacken.
Vanzarile companiei au crescut cu 13%, pana la 9,3 mld. euro. Profitul net obtinut in trimestrul al doilea a depasit media estimarilor analistilor citati de Bloomberg, care previzionau realizarea unui profit de 502 mil. euro.
Noile previziuni ale BASF privind rezultatele la sfarsitul anului se bazeaza pe un pret mediu al titeiului situat intre 32 dolari si 35 dolari/baril pentru acest an, potrivit unei declaratii a lui Hambrecht. Estimarea anterioara se baza pe un pret de 28 dolari/baril.
"Ne asteptam sa inregistram in continuare o  cererea crescuta pentru produsele noastre, totusi intr-un ritm mai moderat comparativ cu primul semestru", a declarat Hambrecht, care a adaugat :" Anticipam ca Asia si America de Nord sa inregistreze cele mai mari cresteri.
 BASF a realizat in trimestrul al doilea  vanzari mai ridicate in toate regiunile, veniturile din ASIA urcand cu 25% in perioada considerata. Vanzarile au crescut cu 12% in America de Nord si cu 10% in Europa.
Profitul operational al companiei a crescut la toate diviziile, castigurile dublandu-se la afacerile de produse chimice si materiale plastice. Produsele chimice pentru agricultura, care reprezinta 16% din totalul vanzarilor si 20% din profitul operational, au postat o crestere cu 15% in profitul opertaional inainte de scaderea cheltuielile exceptionale.
BASF intentioneaza sa continue masurile de reducere a costurilor si de reorganizare. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO