Business Internaţional

BBC intra in conflict cu furnizorii de internet din Marea Britanie

14.04.2008, 19:53 20

Operatorii de servicii internet sustin ca serviciul TV on-demand al celor de la BBC solicita foarte mult retelele actuale, care trebuie sa fie imbunatatite pentru a face fata traficului.
Pe de alta parte, Ashley Highfield, seful departamentului tehnologic si media al BBC, considera ca aceste costuri ar trebui suportate de catre furnizorii de internet. De cealalta parte, reprezentantul operatorului internet Tiscali, Simon Gunter a declarat ca BBC ar trebui sa contribuie la aceste costuri, argumentand ca postul de televiziune nu a inteles toate implicatiile existente.
Serviciul iPlayer permite utilizatorilor sa descarce pe hard disc sau sa vizualizeze direct pe internet (prin intermediul streamingului) programe si emisiuni TV.
In primele trei luni de la lansare, peste 42 de milioane de programe TV au fost accesate prin intermediul serviciului TV.
Potrivit estimarilor autoritatii de reglementare Ofcom, furnizorii de servicii internet din regiune vor fi nevoiti sa suporte costuri aditionale de 830 de milioane de lire sterline (1,04 mld. euro) pentru latimea de banda suplimentara necesara serviciilor precum iPlayer.
Gunter de la Tiscali sustine insa ca BBC trebuie sa acopere aceste cheltuieli. "Ideea este daca investim acesti bani pentru a spori capacitatea de transfer sau daca impunem utilizatorilor finali o taxa pe care o vor plati BBC-ului", a mai declarat acesta.
Conform lui Highfield, astfel de comentarii "inflamatoare" nu sunt de nici un folos. Succesul serviciului iPlayer ar trebui sa se faca simtit in intreaga industrie de internet in banda larga (broadband) a Marii Britanii, sporind numarul companiilor care vor sa activeze in aceasta industrie, a mai spus Highfield.
Pe blogul sau, Highfield a publicat un plan de actiune destinat furnizorilor de internet, avertizandu-i in acelasi timp ca nu ar trebui sa incerce sa taxeze furnizorii de continut media.
El a adaugat ca, in caz contrar, aceste companii vor indica pe site-urile proprii ce furnizori de internet ar trebui evitati si care sunt cei recomandati in vederea vizualizarii optime a continutului.
Ca raspuns, Gunter a declarat ca o astfel de afirmatie venita din partea unei organizatii finantate public este destul de deplasata.
"Astfel de eventuale sugestii referitoare la liste negre de furnizori internet nu sunt de niciun ajutor. Se pare ca exista o neintelegere privind modul in care sunt construite aceste retele, ce se datoreaza fie modului nostru de a explica, fie destinatarilor", a adaugat Gunter.
Limitarea traficului este o practica foarte controversata, utilizata de mult timp de operatorii de servicii internet pentru a limita utilizatorii care descarca uriase cantitati de date de pe site-uri de tip file-sharing, adesea ilegale.
"iPlayer a transformat descarcarea de date intr-o activitate larg raspandita si legala", a declarat Michael Phillips, reprezentant al serviciului broadbandchoices.co.uk, care faciliteaza compararea ofertelor furnizorilor.
El considera ca acestia au o parte din vina in ceea ce priveste problemele legate de latimea de banda limitata. "Pretul oferit de acestia a fost de la inceput unul foarte mic, in speranta ca utilizatorii se vor limita doar la posta electronica si navigare pe site-uri", a spus Phillips, adaugand ca furnizorii de internet trebuie sa inceteze sa mai foloseasca termenul "nelimitat" pentru a-si descrie serviciile si sa precizeze clar ca utilizatorii care vor sa aiba acces la ore intregi de continut video, vor trebui sa plateasca o taxa mai mare.
Reprezentantul broadbandchoices.co.uk a precizat ca o posibila solutie pentru reducerea cheltuielilor ar fi utilizarea aditionala a serverelor BBC, punand la dispozitia furnizorilor acces direct la continutul media.
Pe de alta parte, BBC se pregateste sa aduca serviciul iPlayer si pe ecranele televizoarelor traditionale, in urma unui acord cu producatorul japonez de console pentru jocuri Nintendo.
Cei aproximativ 2,4 miliarde de posesori de console Nintendo Wii din Marea Britanie vor putea vizualiza cele mai noi programe si emisiuni ale postului TV. Wii este cea mai recenta platforma compatibila cu iPlayer, dupa ce serviciul si-a facut debutul pe PC-uri si a fost portat ulterior pe Apple iPhone. Parteneriatul cu Nintendo subliniaza potentialul ridicat al consolelor de jocuri ce pot accesa internetul.
Abonatii serviciului de televiziune Sky pot descarca emisiuni direct pe consola portabila Sony PSP (PlayStation Portable), in timp ce BT (British Telecom) intentioneaza sa comercializeze consolele Microsoft Xbox 360 ca un set-top box (decodor) pentru serviciul sau de televiziune prin internet BT Vision.
Analistii sunt de parere ca recentul acord dintre BBC si Nintendo va intensifica presiunile asupra consolelor PlayStation 3 si Xbox 360.
"Cu siguranta Sony si Microsoft ar putea fi nevoiti sa isi reevalueze strategiile privind continutul 'non-jocuri'", a declarat Ian Maude de la Enders Analysis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO