Business Internaţional

BCE a mentinut dobanda la 4% si a pompat 42 mld. euro in sistemul bancar

07.09.2007, 18:02 13

Strategii BCE, reuniti la Frankfurt, au decis sa mentina rata dobanzii de politica monetara si au introdus in sistemul bancar 42 de miliarde de euro pentru a spori lichiditatea si a reduce dobanda overnight. Si Banca Angliei a decis mentinerea dobanzii la 5,75%.
BCE intentiona sa mareasca rata de referinta, dar acest plan a fost amanat ca urmare a temerilor ca declinul pietei imobiliare americane ar putea afecta cresterea economica din regiune, scrie Bloomberg.
Prabusirea pietei creditelor ipotecare riscante din SUA a determinat o prudenta sporita din partea bancilor, acestea crescand costurile imprumuturilor, ceea ce a condus la turbulente pe piata financiara internationala.
Banca Centrala Europeana a anuntat ca este pregatita sa actioneze pentru a stopa ritmul de crestere al costurilor pentru imprumuturi. Jean-Claude Trichet, presedintele BCE, a lasat sa se inteleaga ca nu va opera o noua majorare a ratei de referinta. "Cand am declarat, pe 2 august, ca vom majora rata de referinta, nu luasem in calcul tulburarile ulterioare de pe piata financiara", a declarat el.
"Cel mai probabil, strategii bancii centrale vor lasa piata sa se autoregleze", a declarat Gilles Moec, senior economist la divizia Bank of America din Londra. "Cel mai simplu ar fi ca BCE sa nu mareasca rata de referinta, dar, in continuare, sa urmareasca atent evolutia pietei bancare", a adaugat el.
Luna trecuta, BCE a injectat peste 350 mld. dolari (257 mld. euro) pe piata bancara, dupa ce costurile imprumuturilor interbancare au crescut simtitor.
In acelasi timp, baca centrala a SUA (Fed) a anuntat ca va actiona prin toate mijloacele posibile pentru a preveni o eventuala recesiune a economiei americane din cauza turbulentelor de pe piata ipotecara, a anuntat Ben Bernanke, presedintele bancii centrale americane, in timp ce banca Japoniei a renuntat deja la planul de a mari rata de referinta a dobanzii.
In iunie, BCE estima o crestere economica de 2,6% pentru 2007, respectiv 2,3% pentru 2008. Rata medie a inflatiei era estimata la 2%, banca dorind mentinerea acesteia sub nivelul de 2%. Cu doar cateva ore inainte de sedinta de stabilire a dobanzii, BCE a operat o infuzie de lichiditate de 42,25 mld. euro in piata bancara, in incercarea de a reduce costurile imprumuturilor interbancare.
Miercuri, banca centrala a Angliei si-a aratat disponibilitatea de a face o infuzie de capital in piata financiara pentru a reduce dobanda de pe piata interbancara, care a urcat la cel mai inalt nivel din 1998 pana acum. Rata dobanzii in Marea Britanie pe piata interbancara a ajuns miercuri la 6,8%, fata de 6,03% la sfarsitul lui iulie. Strategii Bancii Angliei au declarat ca "nu au un motiv solid pentru a creste rata dobanzii de referinta".

Actiunile au fluctuat in asteptarea deciziei BCE

Actiunile europene au fluctuat ieri in asteptarea deciziei Bancii Centrale Europene cu privire la nivelul ratei dobanzii, scrie Bloomberg. Indicele Dow Jones Stoxx 600 a inregistrat o scadere de 0,5% pana la 370,67 puncte la jumatatea orarului de tranzactionare. Indicii Stoxx 50 si EuroStoxx 50 au coborat cu 0,3%. "Bancile centrale nu vor putea sustine la nesfarsit bancile comerciale", a spus Wolfgang Matejka, director de investitii in cadrul Meinl Bank din Viena. Indicii nationali s-au aflat in scadere pe toate cele 18 piete vest-europene, cu exceptia indicilor din Luxemburg si Norvegia. Indicele britanic FTSE 100 a scazut cu 0,6%, in timp ce indicii german DAX si cel francez CAC au scazut cu 0,5%, respectiv 0,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO