Business Internaţional

BCE ar putea duce dobanda la euro la 3,5% anul acesta

29.08.2006, 19:08 14

Banca Centrala Europeana a lasat sa se inteleaga ca in luna octombrie rata dobanzii poate creste din cauza inflatiei.
Economistii sunt de parere ca la intalnirea de la sfarsitul lunii banca va pastra probabil nivelul ratei la 3%. 20 din 21 de economisti sunt de parere ca in octombrie se vor anunta noi cresteri ale ratei dobanzii, presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, pregatind terenul pentru urmatoarea sa miscare, titreaza Bloomberg.
"Ne asteptam ca pana la sfarsitul anului rata dobanzii sa se mai mareasca de inca doua ori, pana la 3,5%", a declarat Elga Bartsch, economist la Morgan Stanley din Londra.
Trichet si restul consiliului format din 18 membri ai bancii centrale cu sediul la Frankfurt au ridicat deja costul imprumuturilor de patru ori de la inceputul lunii decembrie din cauza fluxului ridicat de moneda si a cresterii cu 65% a pretului la combustibil din ultimii doi ani. Economia din zona euro s-a dezvoltat, in cel de-al doilea trimestru, cel mai rapid din ultimii sase ani, lasand banca sa ia inca in considerare viitoarele cresteri ale ratelor.
Trichet, venit la conducere in noiembrie 2003, va tine din nou discursul sau de "tinere in frau a inflatiei", o expresie folosita de el inaintea fiecarei cresteri de rate.
Rapoartele de saptamana aceasta cu privire la inflatie s-ar putea sa-i dea lui Trichet motive in plus pentru o noua majorare a dobanzii. Preturile de consum ar putea creste in august cu 2,4% fata de anul trecut, au declarat economistii inainte de primirea unui raport de la Biroul de Statistici al Uniunii Europene, pe data de 31 august.
Economistii asteapta ca BCE sa opreasca aceasta crestere a ratei dobanzii la sfarsitul anului, pe masura ce se incetineste inflatia. Conducatorul bancii centrale austriece, Klaus Liebscher, a declarat intr-un interviu pe 4 august ca riscurile inflatiei au crescut.
Din cauza faptului ca preturile sunt influentate de factori ce nu pot fi controlati de bancile centrale, precum cererea de materiale prime, Trichet si omologii sai trebuie sa tina mai din scurt propriile economii atunci cand apare inflatia. Si investitorii sunt de parere ca Banca Centrala Europeana va creste rata dobanzii la 3,5% pana la sfarsitul anului.
Masa monetara M3 (care include valuta din circulatie, toate tipurile de plasamente si resursele de pe piata bursiera ) si-a incetinit cresterea in iulie pana la 7,8%, atat sub nivelul de 8,5% atins in iunie, cat si sub asteptarile analistilor de 8,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO