Business Internaţional

BCE mentine dobanda la euro la 1%

04.02.2010, 23:07 12

Banca Centrala Europeana a mentinut dobanda de referinta la 1%si a anuntat ca nu va retrage masurile de creditare de urgenta, pefondul temerilor ca Grecia nu va reusi sa tina in frau deficitulbugetar, o problema ce a atras toata atentia, scrie Bloomberg.

Presedintele BCE, Jean Claude Trichet, a anuntat ca va asteptapreviziunile din luna martie privind inflatia si crestereaeconomica inainte de a lua masuri in directia retrageriiprogramelor utilizate pentru lupta impotriva crizei financiare.

Cresterea ratei somajului si temerile ca problemele fiscale aleGreciei ar putea sa contagieze si celelalte state din regiunereprezinta obstacole in calea eforturilor BCE de a reinsanatosieconomia zonei euro.

Banca Angliei a decis de asemenea sa mentina rata dobanzii dereferinta la 0,5%, un minim record, si a suspendat planul sau de aachizitiona obligatiuni de 200 mld. lire sterline. Rolul acestuiprogram a fost sa ajute economia sa iasa din criza. Banca Angliei,condusa de guvernatorul Mervyn King, a decis sa nu prelungeascaprogramul de achizitii de active, pentru prima data dupa ce a fostintrodus in martie 2009.

Si banca centrala a Cehiei a decis mentinerea dobanzii dereferinta la 1%, cea mai redusa din Europa Centrala si de Est.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO