Business Internaţional

BCE nu mai reuseste sa vorbeasca pe o singura voce, puterea de convingere a lui Trichet paleste

08.11.2009, 23:30 13

Jean Claude Trichet pare a isi pierde influenta in fatacelorlalti membri ai consiliului, in conditiile in care acestiadezvaluie informatii confidentiale. Axel Weber alaturi de alticolegi au incalcat eticheta privind comunicarea si au oferitinformatii contradictorii si confidentiale, in conditiile in carebanca se pregateste sa puna capat stimulentelor de urgenta, scrieBloomberg.
Aceste actiuni sunt motivate de dorinta de a influenta conducereabancii astfel incat sa fie adoptate masuri favorabile tarilor dincare membrii respectivi provin.
Weber a impins randamentele obligatiunilor in sus cand a incalcatprotocolul BCE pe 29 octombrie, vorbind despre o posibila schimbarede strategie in ceea ce priveste creditarea pe termen lung abancilor. Weber si Guy Quaden din Belgia au incalcat de asemenea oregula conform careia oficialii nu ar trebui sa comenteze pemarginea politicii bancii in saptamana de dinaintea luariideciziilor privitoare la ratele dobanzii.
La sedinta din luna noiembrie a BCE s-a decis mentinerea dobanziide referinta la 1%.

Puterea de convingere este o arma preaslaba
Riscul este ca remarcile contradictorii sa afecteze mesajul BCE sisa genereze confuzie in randul investitorilor, in conditiile incare banca se apropie de momentul in care va retrage sprijinul carea contribuit la evitarea prabusirii sectorului financiar.
Neavand nici o putere de a-i tine sub control pe strategii careincalca regulile, Trichet nu poate decat sa recurga la putereaconvingerii, o strategie pe care a folosit-o cu putin succes lainceputul acestui an, cand membrii consiliului BCE au intrat inconflict cu privire la achizitiile de active.
Randamentele titlurilor germane pe doi ani au urcat cu 7 punctebaza, pana la 1,36%, dupa ce Weber a semnalat ca este posibil caBCE sa nu-si reinnoiasca creditele pe 12 luni destinate banciloranul viitor, unul din mijloacele cheie prin care banca a combatutcriza. La scurt timp, randamentele revenisera la 1,26%.
Weber ar putea ocupa astfel prima pozitie in lista de oficiali careincalca lista de reguli alcatuita de Trichet. Lista este realizatade divizia de presa a BCE si este inaintata tuturor strategilor inmomentul intrunirii acestora. Incalcarea regulilor nu poate fipedepsita, de aceea unii oficiali nu acorda foarte mare atentielistei in realitate.
Weber, care guverneaza banca centrala germana, si-a prefatatcomentariile de pe 29 octombrie privitoare la potentialelestrategii de retragere declarand: "Pentru ca mai este o saptamanapana la urmatoarea reuniune a consiliului BCE, nu voi spune nimicdespre actuala politica monetara".
In aceeasi zi, Quaden invocase acelasi motiv pentru refuzul sau dea raspunde intrebarilor reporterilor privind politica monetarainainte de a indica faptul ca nu este in favoarea inaspririicreditarii in viitorul apropiat.
Luna trecuta, Weber, Quaden, guvernatorul bancii austriece EwaldNowotny si cel al bancii olandeze Nout Wellink au vorbit totidespre politica monetara a BCE cu o saptamana inainte de intrunireaBCE de pe 8 octombrie.

Mai vorbeste BCE pe o singura voce?
Perioada de tacere si lista de reguli au fost introduse innoiembrie 2001 de catre predecesorul lui Trichet, Wim Duisenberg,in incercarea de a arata ca BCE vorbeste cu o singura voce.
Trichet s-a confruntat cu una din cele mai mari provocari capresedinte al BCE in acest an, cand membrii consiliului bancii auavut pareri diferite cu privire la reactia potrivita fata de ceamai severa recesiune de la cel de-al Doilea Razboi Mondial. Otabara, condusa de Weber, a insistat ca 1% este nivelul minim subcare dobanda de referinta nu mai poate cobori si s-a opusachizitionarii de active. Altii, ca Athanasios Orphanides dinCipru, au sustinut o abordare mai agresiva.
"Ca purtator de cuvant al consiliului guvernator, cred ca esteimportant sa nu se creeze sau incurajeze asteptari" privind reactiaBCE fata de criza, declara Trichet pe 17 aprilie. Apelul la unitatelansat de acesta nu a fost luat in seama, generand confuzie inrandul investitorilor cu privire la intentiile BCE. Pe 13 mai,Marko Kranjec din Slovenia declara ca BCE si-ar putea extindeprogramul de achizitii de active, generand o depreciere cu ojumatate de cent a monedei euro. La inceputul lunii respective,obligatiunile au avansat cand George Provopoulos din Grecia adeclarat ca BCE si-ar putea reduce rata de referinta sub 1%.
Desi tensiunile s-au redus pe masura ce economia regiunii euro ainceput sa dea semne ca va depasi recesiunea, reapar acumdivergente in contextul in care BCE se apropie de momentul in careisi va retrage sprijinul acordat prin programul de stimulente.

Cine i-ar putea urma lui Trichet?

Axel Weber: Guvernator al banciicentrale germane (Bundesbank) din aprilie 2004, Weber este deasemenea membru al consiliului guvernatorilor din cadrul BanciiCentrale Europene, avand o autoritate ridicata in cadrulinstitutiei. Weber face parte si din board-ul director al BanciiReglementelor Internationale.
Mario Draghi: Draghi ocupa functia deguvernator al bancii centrale din Italia de la inceputul anului2006 si face parte din consiliul guvernatorilor de la BancaCentrala Europeana (BCE). Este considerat potential succesor al luiJean-Claude Trichet la conducerea BCE, dupa ce mandatul acestuiadin urma va expira in octombrie 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO