Business Internaţional

BCE: Perspectivele Europei sunt mult mai bune decât erau acum un an, iar creşterea economiei zonei euro ar putea depăşi aşteptările

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

14.01.2014, 20:31 368

Perspectivele Europei sunt mult mai bune decât erau acum un an, iar creşterea economiei zonei eu­ro, unde sunt concentrate cele mai mari economii europene, ar pu­tea fi mai puternică decât s-a anticipat, consideră Ewald No­wot­ny, membru al consiliului gu­ver­nator al Băncii Centrale Europene (BCE). El a asigurat că zona euro nu este ameninţată nici de pericole in­flaţioniste şi nici pe pericole defla­ţioniste. BCE este cel mai puternic protector de până acum al uniunii monetare.

BCE a îmbunătăţit uşor pro­iecţia de creştere a economiei zonei euro pentru anul acesta la 1,1% după ce anul trecut economia a ieşit din recesiune. „Ar putea fi potenţial pentru o creştere chiar mai puter­nică. Poate ţări precum Ger­mania sau Austria vor ajunge la un avans de 2%“, a afirmat Nowotny, citat de agenţia Thomson Reuters.

Oficialul a asigurat că BCE nu vede nici riscuri de deflaţie şi nici riscuri legate de inflaţie în zona euro „nici pe termen scurt şi nici pe ter­men lung“. Euro s-a întărit după pu­blicarea comentariilor acestuia. No­wotny este, de asemenea, guver­natorul băncii centrale austriece.

Afirmaţiile lui vin în condiţiile în care economia spaniolă, una dintre cel mai dur lovite de criza economică şi financiară mondială şi apoi de cea a datoriilor din zona euro, a înregistrat anul trecut cel mai puternic avans din ultimii şase ani, de 0,3%. Cifra a fost avansată de ministrul spaniol al economiei Luis de Guindos, notează Financial Times. În al treilea trimestru, PIB-ul ţării a crescut cu doar 0,1%, după o recesiune adâncă şi de durată.

„Pentru prima dată de la începutul crizei avem un scenariu diferit“, a spus de Guindos.

Ritmul urmează să fie confirmat de institutul naţional de statistică, însă încurajează speranţele că ţara în care una din patru persoane nu are loc de muncă a prins în sfârşit vi­­teză pe drumul de revenire eco­no­mică. Economia spaniolă a fost de­vas­tată de prăbuşirea pieţei imo­bili­are în timpul crizei economice glo­bale. Acum, şomajul a început să scadă, în parte datorită plecării mun­citorilor străini, iar scăderea salariilor a mărit competitivitatea ex­porturilor, care alimentează creş­terea economică. De asemenea, în Italia, o altă eco­nomie cu probleme economice, producţia industrială a crescut în noiembrie anul trecut comparativ cu aceeaşi lună a anului anterior, prima creştere după 26 de luni de contracţie. Italia este a treia econo­mie ca mărime din zona euro.

 

Krugman: Europa pare să-şi revină după austeritatea prelungită

Europa pare că revine la creştere economică după ani lungi de restricţii bugetare, dar temerile pe termen lung rămân, apreciază economistul Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel, scrie CNBC.

„Am încetat să ne mai lovim în cap cu o bâtă de baseball, aşa că începem să ne simţim mai bine”, a spus Krugman. El consideră că în Europa preşedintele BCE Mario Draghi a făcut suficiente pentru a ajuta guvernele să se împrumute mai ieftin. Astfel, el a calmat pieţele şi îi dă timp zonei euro să se vindece. Însă, spune el, austeritatea dură impusă în statele cu probleme din zona euro pentru reducerea datoriilor nu a avut efectul scontat. În ţări precum Irlanda, Spania şi Italia guvernele şi-au redus dramatic cheltuielile frânându-şi astfel economiile şi majorând datoriile.

„Toate ţările cu probleme şi-au văzut datoriile crescând ca procent din PIB. Întreaga situaţie din Europa este sub control, şi cred că în principal datorită BCE”, a precizat el.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO