Business Internaţional

BCE pierde teren in lupta cu cresterea preturilor

30.06.2008, 17:07 17

Semnalele privind o crestere semnificativa a presiunilor inflationiste din interiorul celor mai mari economii ale lumii, combinate cu o prabusire a indicelui increderii consumatorului adancesc si mai mult dilemele cu care se confrunta banca centrala a Statelor Unite (Fed) si Banca Centrala Europeana (BCE), scrie Financial Times.
Temerile potrivit carora inflatia din zona euro ar putea depasi, in iunie, pragul de 4% au fost alimentate de datele preliminare privind economiile Germaniei si Spaniei, unde indicii preturilor de consum au atins cel mai ridicat nivel din ultimii 15, respectiv 11 ani. Tinta oficiala a BCE este de sub 2%.
Inflatia din Germania, cea mai mare economie din zona euro, a inregistrat un ritm de crestere peste estimarile economistilor, ca urmare a majorarii costurilor pentru energie.
Preturile de consum au urcat in iunie cu 3,4% fata de nivelul inregistrat in perioada similara a anului trecut, dupa ce in mai s-a situat la nivelul de 3,1%, arata un raport al Institutului Federal de Statistica de la Wiesbaden. Estimarile anterioare indicau un ritm de crestere de 3,3%.
Preturile record pentru energie alimenteaza inflatia de-a lungul celor 15 economii incluse in zona euro, reducand semnificativ puterea de cumparare a consumatorilor si a companiilor.
Pentru a reduce presiunile inflationiste, presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a sugerat ca strategii institutitiei pe care o conduce ar putea recurge la majorarea dobanzii de referinta pana la 4,25%, in cadrul sedintei de luna viitoare. "Pentru moment, preturile raman foarte sus", a declarat Juergen Michels, economist la Citigroup in Londra. "Ne asteptam ca BCE sa ridice dobanda de referinta luna viitoare si sa mentina un nivel ridicat al alertei privind riscurile inflationiste", a adaugat el.
In iunie, inflatia armonizata (rata calculata dupa normele europene, pentru a putea fi comparata cu inflatia din zona euro) a urcat, in Germania, cu 0,4% fata de luna precedenta.
In acelasi timp, economistii estimeaza ca inflatia din zona euro a urcat la 3,8%, fata de 3,7% in mai.
In Spania, inflatia anualizata a urcat luna aceasta la 5,1%, potrivit unui raport preliminar al guvernului de la Madrid. Preturile carburantilor si costurile alimentelor sunt principalii factori care au impins indicele preturilor de consum la cel mai inalt nivel din 1997 incoace. Analistii estimau un nivel al inflatiei de 4,8%, dupa ce luna precedenta aceasta atinsese pragul de 4,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO