Business Internaţional

BCE porneşte din nou generatoarele de lichiditate pentru bănci

BCE porneşte din nou generatoarele de lichiditate pentru bănci

Şeful BCE Mario Draghi

Autor: Andreea Mindrila

29.02.2012, 00:03 316

Banca Centrală Europeană dă astăzi startul unei noi runde de împrumuturi pe termen lung la dobânzi reduse destinate băncilor europene, iar analiştii anticipează că instituţiile de credit vor accesa între 300 şi 1.000 de miliarde de euro. Instituţia a pus la dispoziţia băncilor în luna decembrie credite pe trei ani în valoare de 489 miliarde de euro. Oferta a atras 500 de bănci, scrie The Wall Street Journal.

Creditele, acordate la o rată de dobândă de 1%, au înlăturat riscul ca băncile să rămână fără lichidităţi din cauza imposibilităţii de a refinanţa datoriile ajunse la scadenţă şi au dezmorţit pieţele financiare.

Cele mai multe bănci europene nu vor să se împrumute între ele nici măcar pe termen scurt, cu excepţia sumelor foarte mici, potrivit bancherilor şi analiştilor din industria financiară. "Situaţia băncilor europene este încă foarte dificilă", spune Alberto Nagel, director executiv al băncii de investiţii italiene Mediobanca.

Creditele acordate de BCE au ajutat la restabilirea încrederii în industrie, determinând unele instituţii financiare să revină pe pieţele finanţate de bănci.

Investitorii s-au grăbit la începutul săptămânii să cumpere obligaţiuni emise de Uniunea Europeană, pentru că injecţiile de lichiditate ale băncii centrale au continuat să învioreze pia­ţa datoriilor din regiune. UE a strâns trei miliarde de euro din obligaţiuni noi emise pe douăzeci de ani, notează Financial Times. Unele fonduri asiatice, care au ezitat să cumpere active denominate în euro la sfârşitul anului trecut pe fondul îngrijorărilor legate de situaţia din zona euro, au achiziţionat obligaţiuni europene care vor fi utilizate pentru acoperirea bailout-ului pentru Irlanda.

"Cererea pentru obligaţiunile europene a fost foarte mare, pentru că încrederea investitorilor în piaţa datoriilor din zona euro s-a îmbunătăţit foarte mult. Am avut chiar şi cumpărători asiatici, ceea ce este un semn al încrederii tot mai ridicate în zona euro şi în Europa", a spus un bancher.

Pe de altă parte, succesul lui Mario Draghi, preşedintele BCE, în calmarea situaţiei de pe piaţa obligaţiunilor din statele de la periferia zonei euro maschează eşecul băncilor din regiune de a-şi consolida capitalurile, scrie Bloomberg.

"Există îngrijorarea că această a doua rundă de credite oferite de BCE ar putea menţine pe linia de plutire instituţii financiare neviabile", spune Stewart Robertson, econo­mist- şef la Aviva Investors din Londra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO