Business Internaţional

BCE: Ratele dobanzii sunt foarte scazute

24.10.2006, 18:14 14

Nout Wellink, membru al consiliului guvernator al Bancii Centrale Europene, a declarat ca ratele dobanzii din regiunea euro sunt "foarte scazute" dupa cinci majorari operate in ultimul an.
Cresterea economica este pe punctul de a atinge un ritm care ar putea alimenta inflatia, a avertizat oficialul BCE, citat de Bloomberg.
"Avand in vedere ca rata inflatiei este de peste 2%, rata reala a dobanzii in perspectiva istorica este inca foarte scazuta", a declarat Wellink, care conduce in acelasi timp si banca centrala olandeza.
Economia "ajunge treptat la capacitate maxima, ceea ce va duce cu siguranta la o oarecare intensificare a presiunilor asupra salariilor si preturilor".
Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a semnalat ca banca este pregatita sa majoreze din nou ratele dobanzii pentru a sasea oara in decurs de 12 luni in decembrie pentru a tine inflatia sub control in contextul inregistrarii celui mai rapid ritm de expansiune economica din sase ani. Trichet a refuzat sa comenteze asupra perspectivelor legate de rate din anul 2007, iar economistii au pareri diferite cu privire la decizia pe care o va lua BCE cu privire la rate anul viitor.
Un numar de 11 din 20 de economisti intervievati de Bloomberg News pe 5 si 6 octombrie au declarat ca BCE va majora rata de referinta pana la 3,75% in martie.
Toti economistii intervievati se asteapta la o majorare cu un sfert de punct pana la 3,5% in decembrie. Principalele sase institute de cercetare germane au declarat pe 19 octombrie ca BCE va lasa rata neschimbata la 3,5% in 2007.
Wellink a declarat ca investitorii au dreptate sa conteze pe o majorare in decembrie, spunand ca "exista motive suficiente pentru a ramane vigilenti". "Este prea devreme sa comentam in legatura cu ce se va intampla in 2007, iar orice majorare va fi facuta 'pe baza datelor viitoare'", a declarat Wellink.
Banca centrala americana (Fed) si Banca Japoniei au anuntat si ele ca deciziile lor viitoare privitoare la ratele dobanzii se vor baza pe date, in contextul in care presiunile inflationiste scad odata cu declinul preturilor la petrol, iar economia globala da semne de "racire".
Banca centrala americana si-a mentinut rata de referinta la acelasi nivel pentru a doua oara in cadrul intrunirii din 20 septembrie, dupa ce a majorat-o de 17 ori din iunie 2004, pana la un nivel de 5,25%. Banca Japoniei si-a majorat rata pana la 0,25% in luna iulie, prima majorare din ultimii aproape sase ani.
Wellink a declarat ca probabil "chiar si in ciuda actualelor preturi la petrol, care sunt mai scazute, ne vom depasi tinta privitoare la stabilitatea preturilor in 2006 si 2007".
Banca centrala doreste sa mentina rata inflatiei sub nivelul de 2%, tinta pe care nu a reusit sa o atinga din 1999. In septembrie, rata inflatiei in regiune a scazut pana la 1,7%, sub limita BCE pentru prima data in decurs de 20 de luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO