Business Internaţional

BCE taie dobanda ca sa domoleasca declinul economiei

04.12.2008, 16:21 9

Banca Centrala Europeana a operat cea mai drastica reducere de rate ale dobanzii din istoria sa de zece ani, iar Banca Angliei si-a redus rata de referinta pana la cel mai scazut nivel din 1951 in contextul deteriorarii pronuntate a conditiilor economice, scrie Bloomberg.

Strategii BCE au decis reducerea ratei de referinta cu 0,75%, pana la un nivel de 2,5%.
Bancile centrale din intreaga lume decid reducerea costurilor de finantare cu procente fara precedent in incercarea de a limita efectele negative ale crizei financiare globale, criza ce a impins deja regiunea euro in cea mai severa recesiune din ultimii 15 ani. Pana ieri, BCE se limitase la doua reduceri de 50 de puncte, presedintele bancii Jean-Claude Trichet insistand asupra rolului de "ancora a stabilitatii" jucat de BCE.
"Este mai bine decat 50 de puncte baza, insa masura vine destul de tarziu", a declarat Laurent Bilke, economist in cadrul Nomura International din Londra. "Economia se afla in recesiune acum, iar ratele ar trebui reduse cat mai rapid posibil".
Decizia BCE este cea mai recenta dintr-o serie de reduceri de rate la nivel global aplicate ieri.
Banca Angliei si-a redus rata de referinta a dobanzii la 2%, cel mai scazut nivel din 1951, in conditiile in care institutiile financiare si-au restrans operatiunile de creditare, impingand si mai mult economia britanica in recesiune.
Comitetul de Politica Monetara condus de guvernatorul Mervyn King a redus rata de referinta cu un punct procentual, in linie cu media asteptarilor a 61 de economisti chestionati in cadrul unui sondaj Bloomberg.
"Conditiile de pe pietele monetara si de credit sunt in continuare extrem de dificile", se arata intr-o declaratie a bancii. "Comitetul a remarcat faptul ca exista putine sanse ca creditarea sa revina la normal in lipsa unor masuri suplimentare".
King a luat in discutie posibilitatea reducerii ratei la zero pentru prima data pe 25 noiembrie, aratand ca cea mai mare provocare cu care se confrunta este legata de relansarea creditarii. Industria serviciilor, productia si constructiile au inregistrat cel mai rapid ritm de scadere din istorie luna trecuta, iar preturile locuintelor s-au micsorat cu 2,6%, cea mai pronuntata scadere din 1992.
Banca centrala a Suediei si-a redus rata de referinta cu 1,75%, pana la 2%, Noua Zeelanda a decis o reducere cu 1,50%, iar Indonezia a redus costurile de finantare pentru prima data in ultimul an. Banca centrala americana si-a redus rata de referinta cu 3,25% in acest an, pana la 1%. "BCE tinde sa fie mai conservatoare, insa in conditiile unei scaderi dramatice a economiei, este momentul accelerarii ritmului de reducere a ratelor dobanzii", a declarat Nick Kounis, economist-sef in cadrul Fortis Bank.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO