Business Internaţional

BCE: Trecerea la euro nu va rezolva problemele Estului

15.10.2009, 00:00 16

Noile state membre ale Uniunii Europene nu ar trebui sa seastepte ca trecerea la moneda unica europeana sa le rezolveproblemele economice, a declarat Ewald Nowotny, membru alconsiliului guvernator al Bancii Centrale Europene, citat de DowJones Newswires.

Cele zece tari est si central-europene care au fost admise incadrul UE in ultima runda de extindere detin cel mai mare potentialde crestere din Europa si vor continua sa avanseze catrestandardele economice ale tarilor din vestul Europei in aniiurmatori, a declarat Nowotny, guvernatorul bancii centrale aAustriei.

"Nu este foarte util sa avem un numar de tari care nu au unguvern functional. Nu este foarte util daca avem dezechilibremajore care inseamna ca sustinerea FMI este necesara. Pe termenmediu, insa, sunt convins ca aceasta este regiunea cu cel mairidicat potential de crestere din Europa", a declarat Nowotny.

Economiile foste comuniste din regiune au depasit clarmajoritatea tarilor vecine ca ritm de crestere in ultimul deceniu,dar s-au numarat si printre cele mai grav afectate de criza anultrecut.

Obiectivul noilor membre care nu au adoptat deja moneda euroramane sa faca acest pas in cele din urma, insa acest lucru arputea dura, a declarat Nowotny.

"Obiectivul in sine este clar. Calea catre atingerea acestuiobiectiv ar putea fi lunga si destul de dificila, pentru ca existaconditii clare de intrare in uniunea monetara, si cred ca esteimportant ca aceste conditii sa fie luate in serios", a declaratNowotny.

Este clar ca "daca exista o vointa politica evidenta, dacaexista o anumita continuitate a procesului decizional, aderarea lazona euro este posibila", a declarat Ewald Nowotny, adaugand,totusi, ca "tarile ar trebui sa aiba grija sa nu priveasca aceastacale drept una usoara prin care-si pot rezolva problemele".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO