Business Internaţional

Belarus închide robinetul gazelor ruseşti către Europa

22.06.2010, 23:07 38

Criza gazelor dintre Rusia şi Belarus s-a agravat ieri după ceGazprom a redus cu încă 15% livrările către fostul satelitsovietic, iar guvernul de la Minsk a ameninţat că se va folosi de oparte din gazele trimise către Europa pentru a acoperi golul, scrieBloomberg. Ulterior, preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko,a dispus întreruperea livrărilor de gaze naturale ruseşti cătreEuropa pe teritoriul ţării sale, acuzând Moscova că "umileştepoporul bielorus", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedenţiei,Pavel Liogki. "Preşedintele bielorus a ordonat oprirea tranzituluide gaze ruse pe teritoriul Belarusului", a afirmat Liogki. PrinBelarus trec 20% din gazele ce au ca destinaţie vestul Europei.

"Începând cu data de 22 iunie ora 10 a.m. livrările zilnice degaze către Belarus vor scădea cu 30%", a declarat Alexei Miller,directorul executiv al Gazprom, gigantul controlat de stat dinsectorul energentic. Luni Gazprom a redus cu 15% livrările cătreBelarus şi a precizat că se poate ajunge în situaţia în careacestea să scadă cu 85% dacă guvernul de la Minsk nu îşi plăteştedatoriile de aproape 200 de milioane de dolari.

Înainte de a lua măsura drastică de a opri livrările caretranzitează ţara, guvernul bielorus a trimis la Moscova o scrisoareprin care ruşii erau înştiinţaţi că dacă livrările continuă săscadă, o parte din gazul destinat Europei va fi redirecţionat cătresistemul intern.

"Am primit o scrisoare de la prim viceprim-ministrul VladimirSemashko. Aceasta se termină cu o ameninţare voalată că în cazul încare livrările de gaz vor mai fi diminuate, Belarusul va folosi oparte din gazul care tranzitează ţara", a declarat SergheiKupriyanov, purtătorul de cuvânt al Gazprom. Ca urmare a acesteisituaţii, compania rusă ar putea reorienta prin Ucraina gazul pecare îl trimite în Vest prin Belarus. Ţara europeană cea maiafectată de acest nou război al gazelor este Polonia, care primeşte40% din gazele importate de la ruşi prin sistemul de gazoductebielorus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO