Business Internaţional

BERD: Cea mai grava criza de la caderea comunismului

29.10.2008, 18:30 14

Statele cu economii emergente din Europa de Est se confrunta cu cea mai grava criza de la caderea comunismului, a declarat presedintele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Thomas Mirow.

"In mod cert aceasta este cea mai grava si mai complexa criza cu care ne-am confruntat de la infiintare (in 1991 - n.r.). Cred ca oricine anunta o data la care lucrurile se vor rezolva, nu este foarte responsabil", a spus Mirow.
BERD a fost infiintata in 1991 pentru a ajuta fostele state comuniste din Europa Centrala si de Est prin credite sau preluarea unor participatii la companii de stat. Ca urmare a crizei financiare, banca se confrunta cu posibilitatea unei pierderi la anuntarea rezultatelor pentru anul 2008.
Banca nu va fi afectata grav de probleme, fiind una dintre cele mai bine capitalizate institutii financiare, cu active de 33,6 miliarde de euro, din care 13,1 miliarde euro lichiditati si 14,6 miliarde euro capital la dispozitie.
Institutia a aprobat marti intrarea Turciei pe lista statelor care beneficiaza de sprijin, anuntand ca va investi aproximativ 600 de milioane de dolari in aceasta tara pana in 2010.
Pana la aceasta data opt state din estul Europei vor inceta sa primeasca asistenta din partea bancii, insa BERD va ramane deschisa la cereri de ajutor din partea beneficiarilor, a adaugat Mirow.
"Daca dupa o evaluare a impactului crizei statele apeleaza la banca (...) atunci este necesara continuarea angajamentelor", a precizat el.
Unele state prezinta semne clare de risc, a declarat Mirow.
"Suntem foarte ingrijorati in privinta Ucrainei, statele Baltice sunt vulnerabile, iar Ungaria si cel putin un stat din Balcanii de Vest pot avea probleme", a mai spus Mirow.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO