Business Internaţional

BERD: Cresterea economica a tarilor est-europene se mai tempereaza

21.05.2007, 17:25 28

Tarile Europei de Est si cele ale fostei Uniuni Sovietice vor asista la o usoara temperare a ritmului de crestere economica, anticipeaza oficialii Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
Proiectia bancii referitoare la rata de crestere a celor 29 de tari in tranzitie pe care le monitorizeaza este de 6,5%, in crestere fata de estimarea lansata in luna noiembrie a anului trecut, de 6,%, scrie Washington Post.
Impulsionata de o redresare a sectorului industrial, de volumul ridicat al investitiilor straine directe si de cresterea rapida a sectorului de creditare atat la nivel de retail, cat si corporate, rata de crestere a atins un nivel record de 6,9% anul trecut, comparativ cu 5,8% in 2005.
"Se inregistreaza cele mai ridicate niveluri de crestere economica din momentul inceperii perioadei de tranzitie. Din acest motiv, este normal sa ne asteptam ca aceste niveluri sa nu fie sustenabile", a declarat Erik Berglof, economist-sef in cadrul BERD.
Pe fondul cresterii rapide a economiilor pietelor emergente, crestere alimentata de nivelul ridicat al preturilor la produse, BERD, care a fost infiintata in 1991 pentru a sustine procesul de tranzitie la capitalism a tarilor din fostul bloc comunist, a inregistrat profituri record anul trecut.
In 2006 cele mai rapide ritmuri de crestere economica au fost inregistrate in Comunitatea Statelor Independente si in Mongolia, de 7,5%, comparativ cu 6,8% in 2005. Banca se asteapta la o rata de crestere de 7,2% in 2007.
"Evolutia pozitiva a fost asigurata de cresterea continua a preturilor la marfuri, dar si de nivelul solid al cererii interne", au declarat oficialii BERD.
Rusia, cea mai mare economie din sfera BERD, a inregistrat o rata de crestere de 6,7% in 2007, fiind asteptata sa asiste la o temperare a ritmului de crestere economica, pana la 6,9%, in acest an.
Investitiile straine directe din regiune sunt asteptate sa inregistreze un declin pana la 61,02 miliarde de dolari in acest an, de la un nivel record de 70,83 miliarde de dolari in 2006.
Evolutia ratei inflatiei in regiune reprezinta insa in continuare un motiv de ingrijorare. In regiune, rata medie a inflatiei va creste, conform estimarilor, pana la 5,9% in acest an, de la 5,6% anul trecut.
Situatia deficitelor de cont current este de asemenea asteptata sa se inrautateasca.
In cadrul reuniunii anuale a BERD ce se desfasoara in perioada 20-21 mai in Republica Tatarstan, Federatia Rusa, se asteapta a fi ridicate semne de intrebare cu privire la relevanta bancii acum, cand statele fost-comuniste au inceput sa asiste la o redresare a economiilor lor. In plus, urmeaza sa se discute daca banca ar trebui sa distribuie din profiturile considerabile pe care le obtine actionarilor sai sau sa le reinvesteasca. Statele Unite, cel mai mare actionar al bancii, cu o participatie de 10%, au fost primele ce au cerut plata unui prim dividend.
Statele Unite sunt sprijinite de Australia, care exercita de asemenea presiuni in sensul unei revizuiri fundamentale a misiunii strategice a bancii. Presedintele BERD Jean Lemiere a declarat ca este deschis sugestiilor venite din partea actionarilor cu privire la subiectul dividendelor.
Anul trecut, BERD a decis sa sisteze treptat, pana in 2010, imprumuturile acordate celor opt tari est-europene care au devenit membre ale UE in 2004, indreptandu-si in schimb atentia asupra regiunii aflate la est de fosta Uniune Sovietica si la sud de Balcani. Banca mai are multe de facut in sensul recuperarii anilor pierduti in razboiul civil din fosta Iugoslavie, iar Romania si Bulgaria, nou intrate in UE, vor avea nevoie de fondurile si know-how-ul sau in anii urmatori, spun sustinatorii BERD.
G8 a anticipat un nou an de crestere economica solida in 2007 in cadrul unor discutii ce au evidentiat limitele influentei tarilor membre ale grupului intr-o lume in care China si alte tari care nu fac parte din grup dicteaza ritmul de crestere, scrie International Herald Tribune.
"Pe plan mondial, rata de crestere se mentine robusta si este mai echilibrata pe regiuni si in interiorul tarilor membre G8", au declarat ministrii de finante ai tarilor membre G8.
Ministrul german de finante Peer Steinbruck a declarat ca se asteapta la o rata de crestere apropiata de 5% in acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO