Business Internaţional

Berlinul pregateste nationalizarea bancii Hypo Real Estate

28.01.2009, 17:06 19

Guvernul german analizeaza posibilitatea achizitionarii unei participatii de 70 procente in cadrul bancii ipotecare Hypo Real Estate, creditorul care a primit de doua ori asistenta financiara din partea guvernului, potrivit unor persoane familiare cu situatia, scrie Bloomberg.

Aceasta ar fi prima nationalizare a unei banci germane din ultimii 80 de ani, conform declaratiilor lui Wolfgang Gerke, director al Scolii de Finante si Management din Frankfurt.
Colapsul bancii Danat survenit in 1931 a fost "propriul nostru Lehman Brothers", a afirmat Gerke. "Din nefericire, se pare ca am uitat lectiile invatate anterior." Programul luat in considerare de Ministerul de Finante ar acorda guvernului pachetul de control in cadrul bancii si ar diminua participatiile celorlalti investitori, inclusiv participatia de 25 de procente detinuta de fondul de investitii american J.C. Flowers.
Hypo Real s-a prabusit in octombrie dupa ce subsidiara sa Depfa din Dublin s-a confruntat cu imposibilitatea contractarii unor imprumuturi pe fondul inghetarii pietei creditelor. Ulterior, banca germana a primit 92 mld. euro din partea guvernului de la Berlin sub forma unor garantii privind datoriile si linii de creditare.
Ministrul de finante german, Peter Steinbrueck, a declarat ca Hypo este un pion de importanta majora pentru stabilitatea pietei obligatiunilor ipotecare din Germania.
Guvernul ar putea obtine intre 70 si 80 de procente din pachetul de actiuni al bancii germane in schimbul unei injectii de 10 mld. euro, echivalentul sumei furnizate luna aceasta creditorului Commerzbank pentru o participatie de 25 de procente plus o actiune, potrivit analistului Dirk Becker de la Kepler Capital Markets.
"In conditiile in care se va acorda un capital de 10 mld. euro, suma fiind rezonabila, achizitia de actiuni la pretul actual ar crea un pachet guvernamental de minimum 70 de procente", a afirmat Becker, adaugand ca "pachetul de actiuni corespunzator companiei Flowers s-ar putea reduce la 5 procente". Titlurile Hypo Real au pierdut 91 de procente pe piata bursiera in ultimele sase luni.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO