Business Internaţional

Berlusconi cumpara producatorul lui "Big Brother"

15.05.2007, 18:46 14

Un consortiu alcatuit din John de Mol, creatorul Big Brother si grupul italian Mediaset, in cadrul caruia Silvio Berlusconi, fostul prim-ministru italian, detine o participatie de 36%, urmeaza sa achizitioneze compania de productie de televiziune Endemol, scrie Financial Times.
Conform unor surse apropiate tranzactiei, consortiul va plati aproximativ 3 miliarde de euro pentru pachetul de 75% din actiunile Endemol detinut de grupul spaniol Telefonica. John de Mol este unul dintre fondatorii Endemol, care include Big Brother printre programele realizate.
Cele doua parti au avertizat totusi ca nu s-a incheiat inca un acord oficial.
Telefonica a platit 5,5 miliarde de euro pentru Endemol in 2000 si va inregistra o pierdere fiscala insemnata in urma vanzarii pachetului de 75%.
Actiunile Endemol au inregistrat un pret de 24,65 euro la inchiderea sedintei de tranzactionare de vineri, pret ce plaseaza capitalizarea de piata a grupului la un nivel de 3,08 miliarde de dolari.
Totusi, in cazul in care tranzactia ar fi incheiata, unii manageri de top din cadrul Endemol ar putea parasi compania. Unii directori se tem ca Endemol si-ar putea pierde independenta in cazul in care ar fi vanduta catre Mediaset.
De asemenea, Endemol s-a aflat in conflict cu Mediaset dupa ce grupul italian l-a angajat pe prezentatorul showului "Deal or No Deal" pentru propriul show similar.
Pentru Mediaset, Endemol reprezinta o sansa de a se diversifica, dincolo de piata italiana, cladindu-si in paralel propria-i productie. Grupul italian a inceput sa analizeze posibilitatea achizitionarii Endemol in contextul posibilei aprobari a unei legi care ar impune limite privitoare la publicitatea difuzata de doua dintre cele trei canale pe care le detine pe plan local, obligand cel de-al treilea canal sa treaca la transmisie prin satelit.
Mediaset, care detine o cota de 43% din piata sa locala, a incercat, insa nu a reusit, sa se extinda peste hotare anul trecut prin lansarea unei oferte pentru ProSiebenSat.1 inainte ca grupul german sa fie vandut unui fond de investitii.
Pentru De Mol, actiunea reprezinta o intoarcere la compania in cadrul careia si-a cladit un renume prin lansarea Big Brother cu un deceniu in urma. Dupa ce a vandut Endemol grupului Telefonica in 2000, el a ramas in pozitia de director de creatie timp de patru ani dupa care a parasit compania pentru a lansa Talpa, al carei canal de televiziune Tien a achizitionat drepturile de difuzare a meciurilor din liga olandeza de fotbal.
De Mol ar putea decide sa vanda Talpa pentru a finanta tranzactia cu Endemol. Telefonica a primit consultanta din partea Lehman Brothers cu privire la vanzarea Endemol.
Mediaset a raportat o usoara crestere a veniturilor si o scadere a profiturilor pe primul trimestru al acestui an, anuntand in acelasi timp ca va conferi responsabilitati sporite presedintelui sau adjunct, Pier Silvio Berlusconi, fiul fostului prim-ministru italian.
Conform raportului companiei, veniturile au urcat usor pana la 964,9 milioane de euro in primul trimestru, de la 955,2 milioane de euro in perioada similara a anului trecut. Totusi, profiturile companiei au scazut, totalizand 255,7 milioane de euro, de la 265,6 milioane de euro in aceeasi perioada a anului 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO