Business Internaţional

Bernanke, presedintele Fed, face tot ce poate sa se diferentieze de Greenspan

30.07.2007, 14:37 11

In doua zile de discursuri ce au avut loc saptamana trecuta, Bernanke a subliniat estimarile realizate de Fed referitor la crestere si la inflatie, si a dedicat jumatate din timpul sau discutiilor despre protectia consumatorului, scrie Bloomberg.
Prin aceasta strategie a evitat practica lui Greenspan de a nu avea incredere in prognoze si de a fi suspicios in legatura cu reglementarile.
"Acesta nu este raportul semestrial al "unchiului" Alan", a spus Barney Frank, presedintele Comitetului de Servicii Financiare.
Bernanke a facut din Comisia Federala pentru Piata Deschisa (FOMC) tema de interes a observatiilor lui, dupa care a discutat riscurile pe care le implica si a subliniat ca economia va continua sa creasca, fiind limitata de aprecierea inflatiei si de scaderea brusca a preturilor la locuinte.
"Bernanke este foarte diferit de Greenspan", a declarat Adam Posen, un coleg de la Peterson Institute pentru International Economics din Washington, coautor alaturi de Bernanke al cartii despre tintirea inflatiei. "Acestea sunt afirmatii concrete despre prognoze, nu gesticulari retorice despre sentimentele proprii. Asta este marea schimbare", a adaugat el.
Greenspan, in varsta de 81 de ani, s-a aflat la conducerea Fed de aproape doua decenii pana in ianuarie anul trecut. In declaratiile oferite in februarie 2005, nu s-a referit niciodata la prognozele comitetului. In schimb, Greenspan si-a realizat propria analiza asupra productivitatii, a dezmembrarii economice a Uniunii Sovietice, a integrarii Chinei si a Japoniei in economia globala.
Laurence Meyer, fostul guvernator al Fed, a spus ca Greenspan nu a avut incredere in modelele macroeconomice si ca s-a bazat pe abilitatile sale dezvoltate pe parcursul anilor cand a fost consilier independent.
"Greenspan are aceasta intuitie extraordinara dobandita odata cu experienta vietii", a declarat Meyer. Totusi, a fost dificil pentru Greenspan sa vorbeasca despre un model sau o prognoza.
Identificarea cresterii productivitatii in 1990 a fost cel mai mare succes al sau", a spus Stephen Stanley, economist-sef la RBS Greenwich Capital Markets in Greenwich, Connecticut.
"Era capabil sa inteleaga ceea ce era in afara sensului general", a mai precizat el.
Modul de abordare a lui Greenspan a centralizat autoritatea in biroul presedintelui. Bernanke, care a apreciat strategia fostului presedinte, nu a aprobat stilul acestuia. La cateva luni dupa ce a devenit presedinte, a autorizat un subcomitet pentru comunicare pe departamentul de comunicare pentru a face mai transparente deciziile adoptate de Fed. Bernanke vrea sa instituie credibilitate in institutie, nu in persoana care o conduce.
"Una dintre provocari este sa venim cu un procedeu prin care membrii Comitetului de Politica Monetara al Rezervei Federale sa poata ajunge la o intelegere privind "relatarea" din spatele numerelor", a spus Meyer. Daca acest lucru se dovedeste a fi dificil, atunci comitetul de comunicare ar trebui sa ofere mai multe detalii legate de riscurile prognozelor, pe care Bernanke le-a mentionat in declaratiile sale si pe care membrii FOMC le-ar putea aproba usor.
Membrii Congresului au observat ca era o situatie mai putin intalnita ca un presedinte al Fed sa se implice intr-un regulament legat de protectia consumatorului inainte ca Banca Centrala sa-si incheie analiza oficiala.
"Acesta este un lucru care nu s-a mai intamplat", a spus reprezentantul Charles Wilson, un democrat din Ohio. "Suntem pe un drum bun cu acest om", a mentionat el. Consiliul guvernatorilor Federal Reserve a discutat intr-o conferinta despre posibilitatea de-a folosi autoritatea pentru interzicerea sau limitarea unor produse ipotecare sau practici.
Bancile trebuie sa-si exprime punctul de vedere pana pe data de 15 august.
Bernanke este probabil la fel de ingrijorat ca si predecesorul sau in legatura cu costurile pe care le implica regulamentul, si este la fel de sceptic ca si acesta.
Diferenta este ca Bernanke a preluat de la Congres mandatul Fed de protectie al cetateanului la "valoarea" curenta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO