Business Internaţional

Bilant dezastruos pentru hotelierii bulgari

20.09.2009, 16:27 17

Hotelierii bulgari s-au obisnuit in anii de crestere economicacu venituri frumoase din turism, insa in prezent se confrunta cuperspective din ce in ce mai sumbre, in conditiile in care crizaeconomica a redus apetitul pentru turism la nivel international,scrie presa straina.

Sub presiunea unui numar din ce in ce mai mic de turisti si aconcurentei venite din partea Turciei, hotelurile de pe litoralulbulgar al Marii Negre isi reduc practic zilnic tarifele decazare.

Costul unei nopti de cazare, cu mic-dejun inclus, intr-un hotelde pe litoralul bulgar, a scazut la circa 20 de euro chiar si inperioada de varf a sezonului estival.

Tarifele destul de reduse au generat explozia turismului bulgarin anii precedenti, iar clientii au fost atrasi si de celelalteoferte incluse de agentiile de turism, printre care cursurile degolf, tururile arheologice sau programele de infrumusetare siintretinere corporala.

Anul trecut, peste 500.000 de germani si-au petrecut vacanta inBulgaria, tara recent intrata in Uniunea Europeana si destinatieusor accesibila, care oferea pachete cu preturi variate.

In 2008, incasarile din turismul international au adus un recordde 2,4 mld. euro (aproape 10% din PIB-ul Bulgariei), circa 8,7milioane de turisti straini preferand Bulgaria ca destinatie devacanta.

Anul acesta, campaniile publicitare initiate de bulgari aupromovat in special localitatea Velingrad, supranumita "capitalainfrumusetarii si relaxarii din Balcani", situata in sudulBulgariei in Muntii Rodopi, precum si statiunea litorala Nisipurilede Aur.

Cu toate acestea, 20% din hotelurile situate pe litoralul bulgarnici macar nu si-au deschis usile pentru turisti in vara aceasta,ultimele estimari aratand ca pana la 60% din cele peste 1 milion delocuri de cazare vor ramane neocupate.

Numarul total de cazari a scazut cu 7,4% la inceputul lui iulie,potrivit Agentiei bulgare de stat pentru turism. Unele statiuni,precum Rusalka, situata in nordul litoralului, au inregistrat undeclin de 25% al numarului de turisti comparativ cu anultrecut.

Rezervarile germanilor pentru vacante in Bulgaria au scazut cu11%, a afirmat primarul orasului Varna, Kiril Iordanov.

Nici englezii nu s-au omorat anul acesta sa-si petreaca vacantala sud de Dunare, numarul acestora scazand cu 35%, potrivitdirectorului Agentiei bulgare pentru turism, Anelia Kruskova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO