Business Internaţional

Bill Gates: Pentru a acoperi deficitele bugetare ale SUA, cel mai corect ar fi să taxăm marile averi la câştigurile de capital, la acelaşi nivel ca veniturile normale

Bill Gates: Pentru a acoperi deficitele bugetare ale SUA,...

Autor: Alex Ciutacu

02.03.2019, 10:00 876

Bill Gates este îngrijorat cu privire la deficitele bugetare ridicate înregistrate de SUA şi susţine că dacă taxele vor creşte pentru a susţine colectările şi veniturile la buget, oamenii bogaţi ar trebui să plătească taxe mai mari, potrivit Bloomberg.

„Colectăm doar 20% din PIB şi cheltuim circa 24% din PIB. Nu poţi lăsa deficitul să crească mai repede decât economia”, a declarat al doilea cel ai bogat om din lume pentru CNN.

Datoria suverană a Statelor Unite a trecut de 22.000 de miliarde dolari săptămâna trecută.

Recent au fost vehiculate mai multe propuneri în spaţiul public, iar una dintre ele ar pune miliardarii americani faţă în faţă cu o impozitare de 70%, aşa cum se practica în 1970 înainte de a fi redusă de preşedintele Ronald Reagan.

Alexandria Ocasio-Cortez, cea mai tânără faţă de Democraţilor a sugerat taxe de 60 sau 70% pe averile care depăşesc 10 milioane de dolari.

Însă Gates susţine că o asemenea abordare nu funcţionează în practică.

„Chiar şi când taxele erau la un nivel ridicat, colectarea efectivă nu a trecut niciodată de 40%, din cauza modului în care oamenii îşi declară veniturile”, transmite cofondatorul Microsoft.

„Dacă vrei să mergi cu această colectare suplimentară, este normal să mergi cu o taxă progresivă, pentru că vrei ca sumele care vin de la cei mai bogaţi 1% sau cei mai bogaţi 20% să fie mult mai mari”, spune el. „Marile averi, dacă scopul tău este să mergi după ele, trebuie impozitate la câştigurile de capital, unde colectarea este la doar 20%”.

Taxarea câştigurilor de capital şi a veniturilor normale cu acelaşi nivel ar simplifica mult lucrurile, crede filantropul, cu o avere de 97,2 miliarde dolari, potrivit Bloomberg Billionaires.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO